5 września 2014

Ryż z jabłkami i cynamonem

Kochani, dzisiaj piątek, więc mam dla Was szybkie, słodkie i bezmięsne danie. Właściwie, możecie sobie przygotować taki posiłek na kolację lub zapakować w słoiczek i mieć na drugie śniadanie - opcji jest dużo :) Dodatkowy plus jest taki, iż możecie kombinować z owocami- świetnie sprawdzą się śliwki! 
Takie połączenie jest pyszne, ale niestety kojarzy się z nadchodzącą jesienią..

Składniki:/2 małe porcje*/

  • 1 torebka ryżu 
  • 3 ulubione jabłka
  • cukier waniliowy
  • cynamon 
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy przez chwilę na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego. 
  2. Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. 
  3. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem. Rozsypujemy pół torebki ryżu, wykładamy jabłka, które dodatkowo obsypujemy cynamonem i ponownie ryż. Na wierzchu układamy 2-3 łyżki masła.
  4. Całość najlepiej przykrywamy i pieczemy w 200stopniach przez około 30 min. 
  5. Zarumieniony ryż natychmiast podajemy i dodatkowo możemy polać jogurtem/śmietaną.
* na zdjęciu zrobiliśmy z tego dużą zapiekankę dla 5 osób, ale dla Was podaję mniejszą porcję 

Smacznego :)




Szkolne śniadania

6 komentarzy:

  1. smak dzieciństwa dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ewidentnie przypomina mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba większość osób właśnie tak kojarzy ten przysmak :)

      Usuń
  3. niezastąpiony! od razu przypomniał mi się ten smak i zapach, a to wszystko przyrządzone przez kochaną babcię...tak przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...