27 września 2014

Placki z cukinii

Dni mijają bardzo szybko, ale pewnie nie jest to tylko moje odczucie.Obowiązków jest bardzo dużo, więc ciężko znaleźć czas na rozwój własnych pasji.Oprócz tego częściej mogłam oglądać w tym tygodniu deszcz i chmury, ponieważ słońce postanowiło trochę odpocząć. I, kiedy budzę się rano, a za oknem widzę tak przygnębiający krajobraz mam prawo chcieć zwinąć się w kłębek i nie wychodzi spod ciepłej pierzyny. Zwyczajnie się schować i przeczekać.

Skoro troszkę ponarzekałam, to mogę Was zaprosić na pyszny, zdrowy obiad lub przekąskę. Pierwszy raz tak wykorzystałam cukinię i jestem mile zaskoczona, że placuszki znalazły w domu tylu wielbicieli. Tak właściwie cukinia jest wyczuwalna delikatnie, gdyż bardziej poczuć można cebulkę lub czosnek, ale nie jest to niczym złym i nie ujmuje niczego naszemu daniu.

Składniki:
  • 500g startej cukinii
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 210g mąki
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 180g jogurtu naturalnego
  • pomidorki koktajlowe 
 Przygotowanie:
  1. Cukinię myjemy. Ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z serem.
  2. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy.
  3.  Jajka łączymy z sodką i mąką. Stopniowo dodajemy cukinię, czosnek i cebulę. Całość łączymy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. 
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwkę i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na małym ogniu do zarumienienia. 
  5. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem i tymiankiem. 
  6. Gotowe placki podajemy polane sosem z dodatkiem pomidorków koktajlowych. 

Smacznego :)



Naleśniki na 100 sposobów

1 komentarz:

  1. już od dawna marzą mi się takie placuszki :)) muszą być pyszne!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...