Pierogi z brokułem i serem feta
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- ok szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 główki brokuła
- 1/2 sera feta
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicy dodać resztę składników i dokładnie zagnieść.
- Ciasto podzielić na porcje. Każdą rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka.
- Brokuła myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - może być delikatnie rozgotowany. Po ostudzeniu rozgniatamy go widelcem razem z serem, czosnkiem i całość doprawiamy tylko solą i pieprzem.
- Krążek spłaszczyć i nałożyć trochę farszu i zalepiać.
- Wlać wodę do garnka, troszkę osolić i poczekać aż się zagotuje. Następnie włożyć pierogi i gotować.Po wypłynięciu na powierzchnię należy poczekać jeszcze około 5 minut. Wyjmujemy na talerz i podajemy z cebulką lub bułką zrobioną na masełku.
zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie, a to jest najważniejsze :)
Usuńnarobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńcudowne !
Dziękuję :)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :>
UsuńUwielbiam brokuły! Pierogi idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńte pierogi są świetne! przyznam, że jak je zobaczyłam od razu nabrałam ochotę by wypróbować :) jadłam tylko to połączenie z szpinakiem, ale już wiem, że i z broukłem pewnie jest równie smaczne!
OdpowiedzUsuńSkoro smakował Ci szpinak, to te pierogi również Cię zadowolą :) Dobrze, że wzbudzają takie odczucia :D
UsuńTeż próbowałam tylko ze szpinakiem. I pewnie z brokułem też są pyszne :) Kiedyś jadłam naleśniki z podobnym farszem i były pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować w takiej wersji :)
UsuńPatrzę na te pierogi, patrzę ...:) już czas zrobić ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale czy ten ser nie wypłynie?
OdpowiedzUsuń