26 września 2015

Dyniowe scones

Kochani, nadszedł czas mojej wyprowadzki lub tez przeniesienia do innego miejsca. Zdecydowałam się na studia we Wrocławiu i tam też teraz będę spędzać najwięcej czasu. Tak właściwie to czekałam na ten moment. Jestem podekscytowana, ale mam też pewne obawy, jednak staram się o nich nie myśleć bo to nie ma najmniejszego sensu. Po południu będę już na miejscu, więc wczoraj miałam wielki dzień pakowania, a dzisiaj rozpakowywania. Chociaż było dużo zamieszania to udało mi się wziąć udział w akcji Wypiekanie na śniadanie i przygotować dyniowe bułeczki, które pochodzą z bloga Moje wypieki! Oczywiście następnym razem dokładniej będę czytać wskazany przepis i zastosuje się do wszelkich wskazówek, ponieważ 'bułeczki' bardziej wyglądają jak ciasteczka, ale uważam, że i tak są pyszne :) Jako przekąska lub dodatek do zupy sprawdziły się idealnie :)

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sodki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła roślinnego
  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynków
 Przygotowanie:
  1. W naczyniu mieszamy ze sobą puree, mleko oraz wcześniej namoczone rodzynki. 
  2. W oddzielnej misce łączymy mąkę, sodkę, sól, cukier oraz masło roślinne. Powstałą mieszankę dodajemy do masy jajecznej. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale nie należy dosypywać mąki!
  3. Stolnicę grubo obsypujemy mąką, następnie wykładamy ciasto i ponownie obsypujemy je mąką. Rozwałkowujemy je na grubość 1,5cm. Następnie za pomocą foremki lub szklanki wykrawamy bułeczki i przekładamy je na blaszkę do pieczenia. 
  4. Scones piekłam w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumieniły. Najlepiej smakują posmarowane masłem z powidłami śliwkowymi domowej produkcji :)

Smacznego :)





Razem ze mną w wypiekaniu wzięli udział:

 

18 komentarzy:

  1. Z różnych opowieści wiem, że studiowanie poza domem to niezła przygoda. Dasz radę! :)
    Nigdy nie jadłam scones, a te tak kuszą *o*
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje też wyszły cienkie, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem mniej rozwałkuje ciasto i powinno być lepiej ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za wspólne wypiekanie!:)

      Usuń
  3. Piękny kolor i ładnie Ci się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dynia dojrzała, więc i kolor piękny :>

      Usuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cienkie ale pyszne i cieszą oko, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za udział i do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuję. Mam nadzieję, że będzie równie pysznie :)

      Usuń
  7. Świetnie Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne weekendowe pieczenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję za jesienne smaki :)

      Usuń
  8. Wszyscy je pieką, też muszę się zabrać :)
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...