Dyniowe ciasteczka z siemieniem lnianym
Składniki:
/inspiracja Marta /
Suche składniki:
- 1 i 1/2 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
Mokre składniki:
- 1 szklanka purée z dyni
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- W naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy purée i wciąż miksujemy. Do całości stopniowo wsypujemy suche składniki
i łączymy je ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy siemię lniane. - Kiedy składniki się połączą formujemy z masy małe kuleczki, delikatnie spłaszczamy
i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Ale okrąglaczki <3
OdpowiedzUsuńciasteczka z dyni to marzenie! :)
OdpowiedzUsuńdyniowe ciacha *-* wyglądają świetnie, ale pewnie smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńOczywiście muszę się z Tobą zgodzić! :)
UsuńNa blasze wyglądają niczym gałki lodów :)
OdpowiedzUsuńTaki był cel! :D
UsuńWłaśnie zrobiłam ciastka i bardzo się zawiodłam. Moja masa wyszła bardzo rzadka a składniki dałam tak jak w przepisie. W efekcie musiałam dodać dodatkowe pół szklanki mąki a ciasto dalej lepiło się do rąk i nie udało się z nich uformować kulek :/ Sama nie wiem dlaczego moje ciasto wyszło takie rzadkie...
OdpowiedzUsuń