8 listopada 2013

Aromatyczna granola

Dzisiaj obchodzimy "Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania". Święto, to jest obchodzone od 2007 roku. Głównym celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych i to już od najmłodszych lat, a także świadome wybieranie produktów sklepowych.
Ja zafundowałam sobie (na parę najbliższych dni) granolę, w której znajdują się moje ulubione składniki i nie ma tu żadnych ulepszaczy, niepotrzebnych słodzików itd. Sprawdza się idealnie o każdej porze np. z jogurtem lub jako dodatek do pieczonego jabłka, czy też zwykła przekąska bez dodatków. 

Składniki:
suche:
  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka płatków orkiszowych 
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych 
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych 
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
mokre:
  • 5 łyżek płynnego miodu 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Wszystkie suche składniki (oprócz żurawiny) mieszamy ze sobą. 
  2. Całość stopniowo zalewamy miodem wymieszanym z oliwą z oliwek (jeśli nie mamy płynnego miodu można go podgrzać w garnuszku).
  3. Mieszankę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (użyłam 2 blaszek). Pieczemy przez 30 min w 180 stopniach i mieszamy co 10 minut.Upieczoną i wystudzoną granolę mieszamy z żurawiną i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy do 10 dni! 

Smacznego :) 








13 komentarzy:

  1. z takimi dodatkami z pewnością cudownie pachnie i tym samym smakuje pysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zdrowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wiedziałam, ze jest taki dzień. Ale nieświadomie uczciłaś fo i swoją domową granolą na przekąskę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się dowiedziałam i tak mi się jakoś udało :D

      Usuń
  4. żadna kupna nie zastąpi tej domowej, mmm :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam granoli.. Narobiłaś mi smaka, wygląda pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna musi być - same doskonałe składniki! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...