4 listopada 2013

Dyniowe ciasteczka z siemieniem lnianym

Na nowo odkrywam smaki dyni i korzystam z jej koloru, właściwości i pysznego smaku. Niedawno były muffiny, a dzisiaj ciasteczka, które są niezwykle pulchniutkie i mięciutkie! Wykonanie zajmuje zaledwie 5 minut, pieczenie 15 minut, więc w ciągu 20 minut możemy delektować się zdrową przekąską. Koniec tego zachwalanie, przejdźmy do przepisu! :)

Składniki:
/inspiracja Marta /
Suche składniki:
  • 1 i 1/2 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
Mokre składniki:
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1/4 szklanki  oleju
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
Przygotowanie:
  1. W naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy purée i wciąż miksujemy. Do całości stopniowo wsypujemy suche składniki
    i łączymy je ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy siemię lniane.
  2. Kiedy składniki się połączą formujemy z masy małe kuleczki, delikatnie spłaszczamy
    i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. 

Smacznego :) 



8 komentarzy:

  1. ciasteczka z dyni to marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowe ciacha *-* wyglądają świetnie, ale pewnie smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście muszę się z Tobą zgodzić! :)

      Usuń
  3. Na blasze wyglądają niczym gałki lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam ciastka i bardzo się zawiodłam. Moja masa wyszła bardzo rzadka a składniki dałam tak jak w przepisie. W efekcie musiałam dodać dodatkowe pół szklanki mąki a ciasto dalej lepiło się do rąk i nie udało się z nich uformować kulek :/ Sama nie wiem dlaczego moje ciasto wyszło takie rzadkie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...