24 marca 2013

'Mokra' babka cytrynowa.

Przygotowania do świąt się zaczęły. Dzisiaj testowałam nowy przepis na babkę. Jeszcze sama nie wiem, którą zrobię, ale już niedługo zaproponuję Wam inne moje pomysły i może na coś się skusicie. Udanej niedzieli Wam życzę kochani :)

Składniki:
  • 120g masła
  • 80g cukru
  • 8g cukru waniliowego 
  • skórka starta z 3/4 cytryny 
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1/2 łyżeczki sodki/proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny 
  • cukier puder 
  •  bułka tarta 
Przygotowanie:
  1. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka wbijamy jajka i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodką/proszkiem  i miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy jogurt i sok wyciśnięty z cytryny - miksujemy. 
  3. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 stopach ( z termoobiegiem) przez 40-50 minut. 
  4. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!


Cytrynowe wypieki

20 komentarzy:

  1. baba cytrynowa - za niedługo i ja robię podobną ;D pysznie !!

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowa to u nas pozycja obowiązkowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie od jakiegoś czasu również, moja mama uwielbia! :)

      Usuń
  3. u mnie na święta też będzie cytrynowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to moja ukochana, zawsze pierwsza zchodzi podczas świąt! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! uwielbiam takie babki, dzisiaj jadłam kawałek, niestety ze sklepu. Domowa baba będzie dopiero na święta :)
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie sklepowe też lubię, ale masz rację domowa to jednak najlepsza :)

      Usuń
  6. Chyba się na nią skuszę, tylko muszę taką formę z kominem kupić, bo nie mam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bez tej formy można zrobić w zwykłej formie na chleb lub keks :)

      Usuń
  7. Pyszna babka idealna na święta :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Po co piszecie takie głupie komentarze? smacznie wygląda, zrobię na święta , chętnie bym zjadła! Jak jakieś stare kwoki. Zrób i napisz czy dobra czy warto korzystać z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami ludzie też piszą o swoich odczuciach jeśli już wykorzystają przepis, ale uważam, że to miłe gdy doceniają to jak wygląda przygotowana potrawa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...