20 marca 2013

Maleńkie ciasteczka imbirowe.

To jest zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciastek. Są małe, kruche i delikatne. Mogę je zjadać kilogramami (chociaż oczywiście tego nie robię!). Ich dodatkową zaletą jest szybkie przygotowanie i pieczenie. Pasują idealnie do gorącego kubka herbaty i do aury za oknem ;)

Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sodki 
  • 1 łyżeczka imbiru
  •  szczypta soli
  • 1/2 kostki masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 jajko 
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić z cukrem w garnuszku i odstawić do wystygnięcie. 
  2. Do miski wbić jajko, dodać sypkie składniki i wlać wystudzone masło z cukrem - wszystko zmiksować. Ciasto ma przypominać bułkę tartą. 
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach. 

 Smacznego! :) 


 

17 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...