8 marca 2013

Kremowe placuszki owsiane z bakaliami.

 Kocham placuszki w każdej wersji. Niedługo będzie ich u mnie pewnie coraz więcej, więc mam nadzieję, że się nie zanudzicie, ale w tygodniu to idealny pomysł na śniadanie lub obiad, ponieważ przygotowanie zajmuje jedyne 5 min! :)

Składniki:
/8 sztuk/
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki rodzynek/żurawiny/moreli
  • 2 łyżki otrębów
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
dodatkowo: 
  •  4 łyżeczki jogurtu
  • 4 łyżeczki konfitury truskawkowej 
 Przygotowanie:
  1. Bakalie  siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. 
  2. Na patelnię wylewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i czekamy aż się rozgrzeje. Następnie wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.  
  3. Podajemy z łyżką jogurtu i łyżeczką konfitury. Zapewniam was jednak, że na zimno bez dodatków są równie pyszne! :)

Smacznego:) 




23 komentarze:

  1. Ale ładnie wyglądają :) Delikatne, kremowe... Jak mają w sobie mascarpone, to jest pewne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie idealne na weekendowe śniadanko:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. prześliczne i oczywiscie przepyszne placuszki ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. też kocham placuszki! wyglądają profesjonalnie! pycha, przepis pożyczę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pożyczaj sobie ile tylko chcesz i daj znać jak wyszły ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ponieważ mają w sobie szklankę płatków owsianych + 2 łyżki otrębów owsianych :)

      Usuń
  6. Pyszne! Fajny pomysł, akurat mam pół opakowania mascarpone i nie wiedziałam co z tym zrobić. No to jutrzejsze śniadanie mam z głowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne placuszki :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić owsiane bo odziwo,nigdy nie robiłam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie nadrób te zaległości! :)

      Usuń
  9. wyglądają na bardzo pyszne, już bym je jadła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym dodała do nich jeszcze jabłko, ale wierzę na słowo , że i w takim wydaniu były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...