2 stycznia 2013

Ciasteczka kukurydziane z brązowym cukrem.

Uwielbiam ciasteczka kukurydziane. Mają taki cudowny zapach i smak, że mogłabym je jeść kilogramami, mam nadzieję, że przypadną wam do gustu :)  Podobne robiłam już wcześniej TUTAJ.

Składniki:
/28 sztuk/
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 duże jajka 
  • 2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. 
  2. Przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Wrzucić masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj jaka i brązowy cukier.  Wyrobić miękkie ciasto.
  3. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć ba blachach o odstępach 3 cm.
  4. Piec około 20-25 minut. Przełożyć na metalową kratę by ostygły. 

Smacznego :) 


Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

17 komentarzy:

  1. To polecam Ci zrobić jeszcze takie: http://www.quchniawege.blogspot.com/2012/11/kokosowe-amarantusie-z-patkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko, co kukurydziane. ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od niedawna również, a szczególnie ciasteczka kukurydziane :)

      Usuń
  3. Smaczne musiały być takie ciacha :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj były, jak wypróbujesz to się przekonasz :D

      Usuń
  4. Uwielbiam chrupać ciasteczka:)
    A do tego z trzcinowym cukrem muszą być super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są cudowne, a jeśli lubisz chrupać to są one dla Ciebie :)

      Usuń
  5. spróbuję zastapić pszenną - razową albo pełnoziarnistą i zobaczę co wyjdzie :) myślę też, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajniutkie ciasteczka ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Wyglądają jak amarettini :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamciss,
    bardzo mi się podobają Twoje ciasteczka. Jak tylko zakupię mąkę kukurydzianą, to sobie takie upiekę :)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Jestem pewna, że Ci posmakują :)

      Usuń
  9. zastanawiam się dlaczego ja jeszcze nigdy takich ciasteczek nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast się zastanawiać to lepiej brać się za ich pieczenie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...