Kruche ciasteczka z cytrynowym posmakiem.
A wy jakie wolicie? Bardziej pracochłonne czy raczej te szybki w wykonaniu ?
Składniki:
- 250g mąki
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka ze startej cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- sezam
- cukier
- białko do posmarowania ciasteczek
- Na stolnicę wysypujemy wszystkie suche składniki. Robimy dołeczek, wbijamy żółtko, dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę i wstawiamy na 15 min do lodówki.
- W tym czasie włączamy i nagrzewamy do 180 stopni piekarnik oraz wykładamy blachy papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie wyrabiamy foremką dowolne kształty, przekładamy na blachę, smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy: cukrem, sezamem, pestkami dyni lub słonecznika.
- Pieczemy przez około 10-15 min do czasu zarumienienia się ciasteczek.
- Podajemy jak ciasteczka lekko przestygną.
Cudne :) Kojarzą mi się z tymi, które robiłam z mamą w dzieciństwie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńsmaczne ,kruchutkie maleństwa ;)
OdpowiedzUsuńsłodziutkie :)
OdpowiedzUsuńale pyszne na jesień! zapakować do puszki i wypuszczac co jakiś czas odrobinę słońca z niej!
OdpowiedzUsuńostatnio też piekłam, mam w zapasie dwie duże puszki
OdpowiedzUsuńja zwykle wyrabiam ciasto ręcznie - jakkolwiek to zabrzmi, lubię ręcznie ugniatać ciasta (szczególnie na ciasto kruche)
Urocze ciasteczka:) Muszę kupić jakieś foremki. Nie ma jak puszka ciasteczek domowej roboty na długie jesienne wieczory:)
OdpowiedzUsuńkiedyś nienawidziłam we wszystkim co słodkie cytryny, a teraz uwielbiam. Ps. ciasteczka bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńfajne :-) wg mnie nie czas wykonania się liczy, a smak.. często przecież te proste rzeczy dorównują smakiem tym bardzo czasochłonnym :-)
OdpowiedzUsuń