6 października 2012

Placuszki ziemniaczane

W ubiegłym tygodniu nie mogłam dołączyć się do "Naleśnikowej soboty", ale dziś nadrabiam zaległości i prezentuje wam placuszki ziemniaczane, które można jeść na słodko : posypane cukrem, lub posmarowane dżemem, lub jeśli wolicie to na słono posmarowane śmietaną/ jogurtem i posypane delikatnie przyprawą. Ja wybieram wersję na słodko, ale każdy ma swoje upodobania :)

Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tartce o małym oczkach. Odlewamy nadmiar wody, który wydzielił się podczas przygotowywania. 
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. 
  3. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, tak aby były zarumienione. 
  4. Podajemy na słodko lub na słono. 

Smacznego!





Naleśnikowa Sobota 2

8 komentarzy:

  1. Pycha :) Aż dziwie się, że kiedyś ich tak nie lubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczane lubię bardzo, polane kwaśną śmietaną, albo kefirem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placuszki.. niby proste ale jest wiele możliwości na udoskonalenie:)
    Można podawać z sosem pieczarkowym.. śmiataną.. xD

    OdpowiedzUsuń
  4. aah tradycja ,kto ich nie lubi ,są smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! jak placuszki ziemniaczane to tylko na słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...