30 października 2012

Ciasto czekoladowe.


Pogoda niby przygnębiająca, ale gdy za oknem widzę delikatny biały puszek to mam ochotę na coś mocno czekoladowego. Ciasto, pitna czekolada, kakao bądź ciasteczka - cokolwiek. Tym razem postawiłam na ciasto. Delikatne, miękkie i oczywiście puszyste jak wspomniany śnieg. Zapach kojarzy się ze świętami, a to z kolei z radością :)

Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 słoika dżemu wiśniowego lub śliwkowego 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżki sodki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
  • 1 szklanka rodzynek/ żurawiny
Przygotowanie: 
  1. Margarynę rozgrzać i odstawić do wystudzenia.
  2. W misce ubić jajka z cukrem, dodać dżem i wszystkie suche składniki. Następnie wlać margarynę oraz wypłukane wcześniej rodzynki/ żurawinę.  Porządnie wymieszać.
  3. Masę wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 min.  
  4. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić, następnie posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Dzisiaj wybrałam pierwszy sposób.

Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. ojej ! <3
    taką pyszność robiłaś i mnie nie zaprosiłaś ; (
    chyba ukradnę przepis ; *

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm cudowne ciasto. Uwielbiam wszelkiego rodzaju murzynki. Twój na pewno lepszy niż standardowy bo z dodatkiem dżemu- czyli nieco wilgotny. Oj zjadłabym, zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  3. idealnie wpasuje się w zimowy klimat - smakowo i wizualnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadałbym kawałek tego ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  5. z bitą śmietaną najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...