Ciasto czekoladowe.
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 słoika dżemu wiśniowego lub śliwkowego
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżki sodki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 szklanka rodzynek/ żurawiny
Przygotowanie:
- Margarynę rozgrzać i odstawić do wystudzenia.
- W misce ubić jajka z cukrem, dodać dżem i wszystkie suche składniki. Następnie wlać margarynę oraz wypłukane wcześniej rodzynki/ żurawinę. Porządnie wymieszać.
- Masę wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 min.
- Po upieczeniu wyjąć i ostudzić, następnie posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Dzisiaj wybrałam pierwszy sposób.
Wpraszam sie na kawałek! *.*
OdpowiedzUsuńfajne choco ciacho ;d
OdpowiedzUsuńojej ! <3
OdpowiedzUsuńtaką pyszność robiłaś i mnie nie zaprosiłaś ; (
chyba ukradnę przepis ; *
Kradnij ile chcesz :**
UsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMmmm cudowne ciasto. Uwielbiam wszelkiego rodzaju murzynki. Twój na pewno lepszy niż standardowy bo z dodatkiem dżemu- czyli nieco wilgotny. Oj zjadłabym, zjadła...
OdpowiedzUsuńidealnie wpasuje się w zimowy klimat - smakowo i wizualnie ;)
OdpowiedzUsuńZjadałbym kawałek tego ciacha <3
OdpowiedzUsuńz bitą śmietaną najlepsze<3
OdpowiedzUsuń