1 listopada 2012

Piersi kurczaka na słodko - kwaśno.


Dziś dzień szczególny, trochę zadumany, spokojny. Skoro mamy tyle wolnego czasu możemy zrobić coś pysznego i prostego. Pierwszy raz ugotowałam taki obiad dla wszystkich domowników i mam nadzieję, że nie ostatni : )

Składniki:
  • 700g fileta z piersi kurczaka 
  • 300g ananasa z puszki 
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka rosołu 
  • 2/3 szklanki syropu z ananasa 
  • 5 łyżek octu jabłkowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sól, biały pieprz, imbir 
  • olej do smażenie 
  • natka pietruszki 
Przygotowanie:
  1.  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem. Papryki umyć, przekroić na połowy, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Ananasa pokroić w kostkę. 
  2. Mięso zarumienić na patelni, dodać cebulę i paprykę, smażyć około 15 min na małym ogniu. Wlać bulion( rosół), syrop z ananasowy, ocet, miód i sos sojowy, dodać imbir oraz ananasa, dusić około 8-10 min.
  3. Potrawę zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotować i odstawić. 
  4. Danie podajemy z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati połączony z dzikim) lub z makaronem tagliatelle. Posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)






9 komentarzy:

  1. Kurczak na słodko kwaśno to mój ulubiony kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy, a spisałaś sie na medal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, aż mi się miło zrobiło :3

      Usuń
  3. uwielbiam kurczaka w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też ostatnio bardzo kurczakowa! to chyba to zimno, ale kurvzak jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja jak moja poprzedniczka również mogę powiedzieć, że to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...