Ciasteczka kokosowe, bezglutenowe

Dziś przychodzę do Was z kolejnymi (jeszcze lipcowymi) ciasteczkami. Puszyste, delikatne i mocno kokosowe! Osoby na diecie bezglutenowej (i nie tylko), zdecydowanie powinny polubić ten przepis. Ciasteczka z dnia na dzień stają się tylko smaczniejsze i delikatniejsze, jednak znikają w mgnieniu oka, więc uważajcie! Dla mnie to alternatywa na drugie śniadanie lub niedzielny piknik rowerowy! :)

Składniki:
/10-12 sztuk/
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść ulubionych,drobnych owoców (użyłam czerwonej porzeczki)
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z syropem klonowym. 
  2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem, dosypujemy wiórki kokosowe i dodajemy jajko. Delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczony tłuszcz i ucieramy przy pomocy miksera. Na sam koniec dodajemy owoce i krótko mieszamy. 
  3. Z masy tworzymy płaskie ciasteczka. i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy je 20 minut w 170 stopniach z funkcja termoobiegu. Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie ten zapach :) Skąd miseczka w kształcie serduszka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To talerzyk z home&you kupiony w ubiegłym roku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger