Ciasteczka kokosowe, bezglutenowe
Dziś przychodzę do Was z kolejnymi (jeszcze lipcowymi) ciasteczkami. Puszyste, delikatne i mocno kokosowe! Osoby na diecie bezglutenowej (i nie tylko), zdecydowanie powinny polubić ten przepis. Ciasteczka z dnia na dzień stają się tylko smaczniejsze i delikatniejsze, jednak znikają w mgnieniu oka, więc uważajcie! Dla mnie to alternatywa na drugie śniadanie lub niedzielny piknik rowerowy! :)
Składniki:
/10-12 sztuk/
Składniki:
/10-12 sztuk/
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 50g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- garść ulubionych,drobnych owoców (użyłam czerwonej porzeczki)
- Masło rozpuszczamy w rondelku razem z syropem klonowym.
- Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem, dosypujemy wiórki kokosowe i dodajemy jajko. Delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczony tłuszcz i ucieramy przy pomocy miksera. Na sam koniec dodajemy owoce i krótko mieszamy.
- Z masy tworzymy płaskie ciasteczka. i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy je 20 minut w 170 stopniach z funkcja termoobiegu. Smacznego! :)
Wyobrażam sobie ten zapach :) Skąd miseczka w kształcie serduszka? :)
OdpowiedzUsuńTo talerzyk z home&you kupiony w ubiegłym roku :)
Usuń