Ciasteczka gryczane z tahini
Kochani, dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na poniższe ciasteczka, gdyż jak dla mnie mają same plusy! Dzięki mące gryczanej sycą nas na dłużej,a zawarty w nich cynamon może wpływać korzystnie na poziom naszego cukru we krwi :) Dodatkowo ich przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! Dodatek tahini to także eksperyment,ale spokojnie możecie wykorzystać też masło orzechowe- sprawdziłam tą opcję i także jest wciągająca! Pozostaje mi jedynie zachęcić Was do przygotowania takich ciasteczek, na wakacyjne wyprawy nadadzą się idealnie :)
Składniki:
/9 sztuk, inspiracja/
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sodki
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
- garść posiekanej czekolady
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą stopniowo dodając wodę,aż uzyskamy odpowiednią konsystencję by móc tworzyć ciasteczka.
- Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Fantastyczne☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuńbardzo fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńNie spodziewałam się, że do ciastek można użyć pasty sezamowej (Tahini). Zastanawiam się nad smakiem, bo np dzięki tahini hummus jest tak cudowny, ale w ciastkach...?
OdpowiedzUsuńSmakuje trochę jak chałwa.
Usuń