Ciasteczka z mąki ryżowej
Jakiś czas temu zakupiłam mąkę ryżową ( kolejny raz) i postanowiłam, że coś z niej w końcu zrobię. Pewnie leżałaby zamknięta w szafce do tej pory, ale zainspirowała mnie moja przyjaciółka, która zrobiła ciasteczka właśnie z wykorzystaniem takiej mąki. Ciasteczka są bardzo żółte, ponieważ trzeba użyć, aż 6 żółtek, ale czasami warto. Szybko się rumienią i jeszcze szybciej znikają z talerza :)
Składniki:
Składniki:
- 300g mąki ryżowej
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 160g masła roślinnego
- dżem np. brzoskwiniowy do wypełnienia ciastek
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy na gładką i jednolitą masę. Odstawiamy na 15 min do lodówki. Z ciasta formujemy kuleczki i delikatnie spłaszczamy. Robimy zagłębienie i nakładamy dżem (można pominąć ten etap).
- Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min, aż będę zarumienione.
jakie śliczne
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPiękne te ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :3
Usuńmmm.... niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńWyglądają uroczo! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka! *.*
Kupiłam jakiś czas temu taką mąkę, może i Twój przepis wykorzystam, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMi niestety te ciasteczka nie wyszły. Mąkę i masło dokładnie odważyłam na wadze kuchennej a i tak podczas pieczenia ciasteczek wypłynął z nich tłuszcz. W efekcie ciastka się upiekły ale były jakby 'zakalcowate' i bardzo...maślane, co niekoniecznie smakuje.
OdpowiedzUsuńHmm w takim razie nie wiem czemu tak wyszło. Proponuję następnym razem dodać mniejszą ilość masła lub ustawić niższą temperaturę pieczenia i trzymać je dłużej, wówczas będę z pewnością przepieczone, pozdrawiam ;)
Usuń