Crostata
Kochani, może zauważyliście, że bardzo lubię kruche ciasta (bez względu na to z czym są). Chyba mam już swój jeden ulubiony przepis, ale sama nie jestem pewna. Główną zaletą wszelkich tart jest szybkie wyrobienie ciasta, a także możliwość kombinowania z nadzieniem.
Z crostatą jest bardzo podobnie. Różnica polega na tym, iż jest to typowe włoskie ciasto i dodaje się do niego np. śmietanę/jogurt oraz jajko, a te składniki zazwyczaj pomijam przy robieniu tradycyjnej tarty. Inspiracją był dla mnie przepis na blogu Zosi. Mam nadzieję, że ktoś z Was się skusi na kawałeczek :)
Składniki:
Z crostatą jest bardzo podobnie. Różnica polega na tym, iż jest to typowe włoskie ciasto i dodaje się do niego np. śmietanę/jogurt oraz jajko, a te składniki zazwyczaj pomijam przy robieniu tradycyjnej tarty. Inspiracją był dla mnie przepis na blogu Zosi. Mam nadzieję, że ktoś z Was się skusi na kawałeczek :)
Składniki:
- 270g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 9%
- 30g drobnego cukru
- 120g masła
- kubeczek borówek
- kubeczek czereśni bez pestek
- Owoce myjemy i osuszamy.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Umieszczamy je w misce i szybko łączymy ze sobą. Ciasto odkładamy na 30 min do zamrażarki.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyjmujemy ciasto i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy niezbyt cienki placek. Składamy go delikatnie w trójkąt i przenosimy na papier. Na środku rozkładamy owoce. Boki ciasta zawijamy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni.
- Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem.
jeszcze nigdy nie robiłam - będę w końcu musiała!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Bardzo zachęcam :>
UsuńTeż jestem fanką takiej wersji tarty:)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam,że jest to takie szybkie :>
UsuńObłędna !!!
OdpowiedzUsuńAle pyszotka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń