Ciasteczka owsiano-ryżowe z malinami

Kochani, dzisiejsze ciasteczka zrobiłam z myślą o mojej jutrzejszej podróży. Co prawda to tylko 3 dni, ale dobrze jest mieć coś swojego pod ręką :) Przekonałam się do mąki owsianej i już wiem, że sprawdza się świetnie w ciasteczkach oraz w naleśnikach! Ma swój charakterystyczny smak, ale nie tak wyrazisty, jak np. mąka pełnoziarnista, więc nikt nie musi zauważyć, że coś pozmieniałam :)  Ciasteczka są kruche, słodkie i przełamane kwaśnym smakiem malin, a takie połączenia są chyba najlepsze :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1/2  szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych 
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 120g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka malin
Przygotowanie:
  1. Ucieramy  masło z cukrem i po chwili dodajemy jajko. Miksujemy, aż składniki się połączą. Powoli wsypujemy wszystkie suche składniki i ponownie ucieramy. Na sam koniec dorzucamy maliny i delikatnie mieszamy.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po czubatej łyżce ciasta, można formować kulki i delikatnie spłaszczyć. 
  3. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 20-25 min lub do momentu zarumienienia ciasteczek. 
  4. Po upieczeniu przekładamy do wystudzenia i delikatnego stwardnienia. Przechowujemy w pojemniczku. 

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. teraz to już nabrałam ogromnej ochoty na takie domowe ciacha z owocami! patrząc na zdjęcia nie można oderwać wzorku, od razu wyobrażam sobie ich cudowny smak i chrupkość :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio szaleję za mąką orkiszową i gryczaną - super są :)
    A ciasteczka wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie małe grzeszki, tak kuszą by je zjesc ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger