Ciasteczka owsiano-ryżowe z malinami
Kochani, dzisiejsze ciasteczka zrobiłam z myślą o mojej jutrzejszej podróży. Co prawda to tylko 3 dni, ale dobrze jest mieć coś swojego pod ręką :) Przekonałam się do mąki owsianej i już wiem, że sprawdza się świetnie w ciasteczkach oraz w naleśnikach! Ma swój charakterystyczny smak, ale nie tak wyrazisty, jak np. mąka pełnoziarnista, więc nikt nie musi zauważyć, że coś pozmieniałam :) Ciasteczka są kruche, słodkie i przełamane kwaśnym smakiem malin, a takie połączenia są chyba najlepsze :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120g masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka malin
- Ucieramy masło z cukrem i po chwili dodajemy jajko. Miksujemy, aż składniki się połączą. Powoli wsypujemy wszystkie suche składniki i ponownie ucieramy. Na sam koniec dorzucamy maliny i delikatnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po czubatej łyżce ciasta, można formować kulki i delikatnie spłaszczyć.
- Pieczemy w 170-180 stopniach przez 20-25 min lub do momentu zarumienienia ciasteczek.
- Po upieczeniu przekładamy do wystudzenia i delikatnego stwardnienia. Przechowujemy w pojemniczku.
teraz to już nabrałam ogromnej ochoty na takie domowe ciacha z owocami! patrząc na zdjęcia nie można oderwać wzorku, od razu wyobrażam sobie ich cudowny smak i chrupkość :D
OdpowiedzUsuńPoproszę o przesyłkę :D
OdpowiedzUsuńJa ostatnio szaleję za mąką orkiszową i gryczaną - super są :)
OdpowiedzUsuńA ciasteczka wyglądają wspaniale :)
takie małe grzeszki, tak kuszą by je zjesc ;]
OdpowiedzUsuń