Śniadaniowe muffiny.
Zakochałam się w nich. Z początku, jak zawsze nie byłam pewna,ale teraz mogę jeść je na śniadanie codziennie. Ciasto zrobiłam dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki, rano wystarczyło nałożyć do papilotek wstawić do piekarnika i jeść np. tak jak ja z dżemem jabłkowym.
Składniki:
Składniki:
- 160g mąki
- 50g płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki sody
- troszkę oleju
- 160 ml maślanki
- 1 jajko
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Jak to zawsze bywa suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi i łączymy. Na koniec dorzucamy rodzynki i mieszamy. Wykładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 min,aż wkuwany patyczek będzie słuchy. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, ale ja wolę tą pierwszą wersję c:
wyglądają smakowicie , musze sobie takie zrobić ; )
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, świetnie smakują z powidłami, super przepis:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, świetnie smakują z powidłami:)
OdpowiedzUsuńA cukier??
OdpowiedzUsuńNie jest potrzebny, jeśli masz ochotę możesz oczywiście dodać :)
UsuńZrobiłam, dodałam odrobinę cukru, ale i tak było za mało. Według mnie cukier jest potrzebny.
OdpowiedzUsuńPOza tym wyszły za suche i mocne spieczone u dołu, ale to pewnie wina mojego starego piekarnika. Dzis zrobię jeszcze raz, bo zastało mi maślanki, dodam cukru, więcej oleju i będę piekła w nizszej temperaturze.
Gosia
Każdy ma inne upodobania, jak dla mnie były to muffinki śniadaniowe, które jadłam ze słodzonym dżemem, więc smakowały idealnie, jeśli się przypaliły z pewnością było za mało oleju, pozdrawiam ;)
UsuńRobiłam raz jeszcze, dodałam więcej cukru i piekłam w 180st(ze względu na ten pechowy piekarnik). Wyszły idealnie, przepis dodaję do zakładek :-)
OdpowiedzUsuńA jutro, będę modyfikować dalej i zrobię je z budyniem w środku. Pozdrawiam
Gosia
i jak te z budyniem? dobre?
Usuń