Rustykalna tarta morelowa z rozmarynem
Lato oferuje nam tyle pysznych owoców, że już sama nie wiem, na które się decydować. W lodówce pełno malin, jagód oraz czereśni, powoli pojawia się winogrono oraz brzoskwinie. Wszystko naturalnie słodkie i zdrowe, ale nie da się zjeść wszystkiego na jeden raz! Mam jednak na to sposób. Piekę ciasta i bułeczki, a tego nigdy nie można sobie odmówić, więc wszelkie owoce zostają wykorzystane i każdy może cieszyć się ich smakiem :)
Dzisiaj postawiłam na morele- jeszcze nieco kwaśne, ale takie lubię najbardziej. Słodyczy nadał im niezastąpiony syrop klonowy, a dodatkiem przełamującym cały smak był rozmaryn. Brzmi ciekawie? To może skusicie się na kawałeczek? :)
Składniki:
ciasto:
Dzisiaj postawiłam na morele- jeszcze nieco kwaśne, ale takie lubię najbardziej. Słodyczy nadał im niezastąpiony syrop klonowy, a dodatkiem przełamującym cały smak był rozmaryn. Brzmi ciekawie? To może skusicie się na kawałeczek? :)
Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g masła roślinnego
- 600g moreli
- 7 łyżek syropu klonowego
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- Składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce 30 minut.
- Morele myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem 5 łyżek syropu klonowego, rozmarynu i odrobiny wody- nie można doprowadzić do całkowitego rozgotowania owoców!
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, który rozkładamy na papierze do pieczenia. Brzegi smarujemy jogurtem naturalnym, a środek roztrzepanym żółtkiem. Na środek wykładamy odsączone owoce. Brzegi zawijamy do środka. Całość przed pieczeniem polewamy syropem klonowym.
- Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu.
Ciekawy dodatek rozmarynu. Tarta wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńApetycznie wygląda :) Dziękuję za udział w akcji Letnie owoce 2.
OdpowiedzUsuńprzerobiłam już morele z tymiankiem, teraz pora na rozmaryn;)
OdpowiedzUsuńO tymianek to też ciekawe zestawienie :)
UsuńWygląda wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję :>
UsuńWygląda naprawdę apetycznie :) Takie tarty kocham - na słodko.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam częściej bo tarty należą do moich ulubionych wypieków :>
UsuńMniam...moje ulubione połączenie; morele i rozmaryn. Właśnie zapakowałam do słoików taką konfiturę:))
OdpowiedzUsuńTarta przepiękna. I wyobrażam sobie jak smakuje:))