17 lipca 2016

Bułki drożdżowe na śniadanie

Jak widać w tytule kolejny raz dzielę się z Wami pomysłem na pysznie śniadanie. Bułki maślane już się tutaj pojawiły (klik), jednak te dzisiejsze są robione w troszkę inny sposób. Jeśli chodzi o konsystencję ciasta to jest ona podobna, a świeżość utrzymują tak samo długo, ponieważ nawet do 7 dni ( o ile coś Wam do tego czasu zostanie :)). Takie wypieki robię zazwyczaj późno w nocy, ale to i tak nie ma znaczenia, ponieważ przynajmniej dwie ciepłe znikają natychmiast. Bo czy można oprzeć się domowym wypiekom?

Składniki:
/10 sztuk/

  • 380g mąki pszennej lubelskiej
  • 30g świeżych drożdży
  • 80g cukru pudru 
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 250g kefiru naturalnego w temp. pokojowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • jajko wymieszane z łyżką jogurtu do posmarowania bułek 
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól (lub ewentualnie inne przyprawy np. cynamon)
  2. Ucieramy na gładką masę masło z cukrem oraz drożdżami. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. 
  3. Suche składniki łączymy z masą "maślaną". Dodajemy kefir i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z jogurtem (lub śmietaną). Dodatkowo bułeczki można posypać migdałami/otrębami/ kruszonką/ siemieniem lnianym. 
  5. Pieczemy je w 180 stopniach przez 25-30minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Zajadamy po wystudzeniu. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...