Ciasto ucierane z czereśniami
Na dobry początek dnia mam dla Was i dla siebie ucierane ciasto z czereśniami. Puszyste jak chmurka i słodkie za sprawą owoców. Do tego filiżanka kawy i można podbijać świat, a przynajmniej dzisiejszy dzień :)
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka budyniu śmietankowego z kawałkami czekolady
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 200g masła roślinnego
- 4 jajka
- 500g czereśni
- Czereśnie drylujemy, myjemy i osuszamy. Umieszczamy je w garnku razem z plasterkami cytryny oraz połową cukru i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia.
- Wszystkie sypkie (oprócz cukru) składniki przesiewamy do miski.
- Masło ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Stopniowo wbijamy po jednym jajku. Dosypujemy wcześniej zmieszane sypkie składniki i łączymy.
- Do wysmarowanej masłem tortownicy przelewamy 1/3 ciasta. Następnie układamy 3/4 odsączonych czereśni i ponownie e równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Na sam wierzch układamy pozostał czereśnie. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Zajadamy po wystudzeniu.
uwielbiam czereśnie, zazwyczaj zjadamy je od razu, ale w takim cieście też bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńWarto je jeść póki są :>
Usuń