4 lipca 2016

Ciasto ucierane z czereśniami


W końcu jestem. Mówi się "home sweet home" i chyba coś w tym jest. Uwielbiam wrocławski klimat, wszelkie, parki i ogrody, rynek za dnia i w nocy, ale jednak dopiero w domu mogę prawdziwie odpocząć. To dopiero pierwsze dni, ale moja głowa już jest wypełniona licznymi pomysłami i z pewnością będę się starać każdy realizować. 

Na dobry początek dnia mam dla Was i dla siebie ucierane ciasto z czereśniami. Puszyste jak chmurka i słodkie za sprawą owoców. Do tego filiżanka kawy i można podbijać świat, a przynajmniej dzisiejszy dzień :)

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • torebka budyniu śmietankowego z kawałkami czekolady
  • 80 g cukru 
  • szczypta soli
  • 200g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • 500g czereśni 
Przygotowanie:
  1. Czereśnie drylujemy, myjemy i osuszamy. Umieszczamy je w garnku razem z plasterkami cytryny oraz połową cukru i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia.
  2.  Wszystkie sypkie (oprócz cukru) składniki przesiewamy do miski. 
  3. Masło ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Stopniowo wbijamy po jednym jajku. Dosypujemy wcześniej zmieszane sypkie składniki i łączymy. 
  4. Do wysmarowanej masłem tortownicy przelewamy 1/3 ciasta. Następnie układamy 3/4 odsączonych czereśni i ponownie e równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Na sam wierzch układamy pozostał czereśnie. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Zajadamy po wystudzeniu. 



    Letnie owoce 2


    2 komentarze:

    1. uwielbiam czereśnie, zazwyczaj zjadamy je od razu, ale w takim cieście też bym zjadła;)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...