26 lipca 2016

Tarta z budyniem, malinami i bezą


Czasami przychodzi taki moment, kiedy zastanawiamy się czy to co robimy faktycznie ma sens? Przecież jest tylu lepszych od nas. Jednak czy takie myślenie do czegoś nas w życiu doprowadzi? Obawiam się, że do niczego dobrego. Dlatego uwielbiam zamykać się w kuchni i tworzyć przeróżne słodkości- dla siebie i bliskich. Nie zawsze kończy się to sukcesem, ale podobno człowiek uczy się na błędach, więc mimo gorszych dni nie mam zamiaru się zniechęcać. Do tej tarty podchodziłam dwa razy i właśnie drugie podejście okazało się sukcesem i rozkoszą dla kubków smakowych :)

Składniki:
kruchy spód:
  • 150 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 90 g masła
  • 2 żółtka
 budyń:
  • 1 budyń waniliowy(60 g)
  • 500 ml mleka
beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
owoce:
  • ok 400g malin
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki brązowego cukru  
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i energicznie zagniatamy, żeby uzyskać gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce.
  2. Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. 
  3. Owoce dokładnie myjemy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie doprowadzamy do wrzenia- odstawiamy. 
  4.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Podpiekamy około 15 minut. Na podpieczony spód wylewamy budyń, rozprowadzamy maliny. Na sam wierzch wykładamy bezą, którą przygotowujemy bezpośrednio przed jej użyciem. 
  5. Ciasto pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach - beza musi być delikatnie zarumieniona. W czasie pieczenie nie można otwierać piekarnika! 
  6. Podajemy po delikatnym przestudzeniu. Smacznego.
     



6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Ja niestety mam problemy z bezą... Zawsze... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co Ci nie wychodzi? Jakie dajesz proporcje? Może coś poradzę? :)

      Usuń
  2. O matko jakie pyszności!! :) Dzięki za inspirację, w wolnej chwili będę próbowała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...