29 lipca 2016

Pełnoziarniste brioche z borówkami


Uwielbiam lato za wszelkie dary, którymi nas obdarowuje. Borówki, maliny, wiśnie, jagody... Idąc rano na targ ciężko pohamować się przed kupnem koszyczka malin, woreczka borówek czy też 1kg wiśni od zaprzyjaźnionej Pani. Gdzie tu jeszcze miejsce np na śliwki czy też gruszki, które już zaczynają się pojawiać? Muszę się powstrzymywać, żeby nie nakupić wszystkiego bo jeszcze trzeba mieć miejsce, żeby móc to wszystko przetrzymać! Jednak z pomocą przyszła mi Roksana, która zainspirowała mnie do upieczenia tych magicznych bułeczek. Dlaczego magicznych? Bo znikają tak szybko jak się tylko pojawiają :) Dlatego już wiem, że na dniach powstanie ich kolejna porcja, którą zabiorę w podróż. Skuście się na te cuda bo warto! 

Składniki:
ciasto:


  • 400-420 g mąki pełnoziarnistej 
  • 40 g cukru 
  • 7 g (1 saszetka) suszonych drożdży instant
  • szczypta soli 
  • 100 ml ciepłego mleka 
  • 3 rozkłócone jajka
  • 150 g roztopionego masła
nadzienie:
  • 200g borówek  
  • 250g serka mascarpone  
  • 2 łyżki syropu z agawy 
 
kruszonka: 
  • 50 g mąki 
  • 25 g masła 
  • 30 g cukru
 +roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od ciasta.  Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Powoli wlewamy jajka i cały czas mieszając dolewamy mleko oraz tłuszcz. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto powinniśmy wyrabiać około 5-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli wydaje się zbyt rzadkie to należy dodać więcej mąki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, aż wyrośnie lub wstawiamy do lodówki i zajmujemy się nim z samego rana. Ja jednak wybrałam pierwsza opcję (pewnie ze względu na swoje łakomstwo!)
  2. Zajmujemy się nadzieniem. Serek mascarpone przekładamy do miseczki i łączymy go z syropem z agawy lub inna ulubioną substancją słodzącą. Opcjonalnie można dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego, żeby konsystencja była gładsza.  Borówki dokładnie myjemy i osuszamy. 
  3. Czas na kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i poprzez rozcieranie tworzymy zbitą kulę, którą schładzamy. 
  4. Blachę do pieczenia smarujemy masłem.  Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 13 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy i wypełniamy serkiem oraz owocami. Zalepiamy i układamy łączeniem do dołu. Kiedy wszystkie bułeczki są wypełnione po brzegi możemy posmarować je jajkiem, a  następnie oprószyć obficie kruszonką. Pamiętajcie, żeby miały niewielką przerwę między sobą, ponieważ podrosną i złączą się ze sobą.
  5. Bułki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25minut, aż się podniosą i zarumienią.  Zajadamy (najlepiej) po upieczeniu lub chwilę czekamy, aż przestygną. Smacznego. 









 

4 komentarze:

  1. mmmmm...pełnoziarniste! *___*
    wyszły Ci przepiękne - i pewnie mega smaczne z tą pełnoziarnistą mąką - mega bym chciała spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym poczestowała, więc śmiało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze na śniadanie do ciepłego mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...