22 lipca 2016

Deser tiramisu


Kto nie lubi deserów, które rozpływają się w ustach? Intensywny smak kawy połączony ze słodyczą delikatnego serka to zdecydowanie moje smaki. Wiem, że niektórzy boją się jeść surowych żółtek pomimo wcześniejszego sparzenia jajek, ale ja nie umiem sobie odmówić takiej przyjemności. Od dziecka jestem nauczona, że żółtka w takiej postaci można jeść i już tak mi zostało. Może i Wy się skusicie na ten klasyczny włoski deser? :)

Składniki:
/3 porcje/

  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 250ml czarnej świeżo parzonej kawy 
  • 4 łyżki amaretto 
  • czekolada i kawa do dekoracji oraz ulubione owoce 
Przygotowanie:
  1. Parzymy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy do niej likier amaretto.
  2. W misce ucieramy na puszystą masę żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce serka mascarpone.  
  3. Przygotowujemy pucharki. Biszkopty moczymy z obu stron w wystudzonej kawie i układamy na samym spodzie. Następnie dajemy warstwę kremu, ponownie nasączone biszkopty i krem. Wierzch dekorujemy mieloną kawą/ startą czekoladą lub kakao, a dodatkowo możemy udekorować całość owocami. Podajemy po schłodzeniu- minimum 2 godziny. Smacznego.




5 komentarzy:

  1. Ah, tiramisu to najsmaczniejszy deser na świecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że są tu jego miłośnicy :)

      Usuń
  2. Palce lizać super przepis :D
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam nikogo, kto nie lubi tiramisu. Twoje wygląda jak główna wygrana w konkursie cukierniczym:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...