Muffiny korzenne z kremem cynamonowym
Składniki na muffiny:
/12 sztuk/
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
- W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę. Zawartość obu naczyń połączyć i dodać na koniec starte jabłko.
- Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu należy je wystudzić i przez ten czas przygotować krem cynamonowy.
krem cynamonowy:
- 450ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki serka śmietankowego ( u mnie wieluński)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i ubijamy bitą śmietaną. Pamiętajmy, żeby nie robić tego przesadnie długo, ponieważ możemy 'przebić' nasz krem.
- Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub innego przyrządy do dekoracji i wyciskamy go na babeczki. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Podajemy z ulubionymi ciasteczkami korzennymi.
I ten korzenny aromat, pycha! :D
OdpowiedzUsuńW tym okresie obowiązkowo :)
UsuńAch, bajka :D
OdpowiedzUsuńOh, dziękuję :D
UsuńBoże, najadam się oczami, bo zjeść nie mogę :D
OdpowiedzUsuńJak to nie możesz?! :<
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń