5 grudnia 2015

Muffiny korzenne z kremem cynamonowym




Kochani, już jutro mamy pierwszy pretekst do tego, żeby obdarować swoich bliskich upominkiem (najlepiej słodkim i w świątecznym klimacie!). Tym samym jest szansa, że i nas spotka w tym dniu coś miłego i ktoś o nas będzie pamiętać. Jeśli tylko macie możliwość i odrobinę czasu- zachęcam do przygotowania czegoś samemu i od serca. Uważam, że domowe wypieki są najlepszym prezentem. Właśnie dlatego już dziś podaję Wam przepis na szybkie i 100% świąteczne muffiny, którymi możecie dzielić się z innymi, ponieważ ich wykonanie zajmie Wam niewiele czasu, a końcowy efekt umili bliskim popołudnie. Według nas z  kawą komponują się wyśmienicie, ale decyzja należy do Was :)




Składniki na muffiny: 
/12 sztuk/
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
 Przygotowanie:
  1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę. Zawartość obu naczyń połączyć i dodać na koniec starte jabłko. 
  2. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu należy je wystudzić i przez ten czas przygotować krem cynamonowy.

krem cynamonowy:
  • 450ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki serka śmietankowego ( u mnie wieluński)
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka cynamonu 
 Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i ubijamy bitą śmietaną. Pamiętajmy, żeby nie robić tego przesadnie długo, ponieważ możemy 'przebić' nasz krem. 
  2. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub innego przyrządy do dekoracji i wyciskamy go na babeczki. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Podajemy z ulubionymi ciasteczkami korzennymi. 

 Smacznego :)




7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...