1 czerwca 2016

Śniadaniowe bułki maślane

Dziś mamy wyjątkowy dzień- Dzień Dziecka- i właśnie z tej okazji postanowiłam przypomnieć sobie smaki ze swojego dzieciństwa. Każdy weekendowy poranek zaczynałam właśnie od takiej bułki z dużą ilością kruszonki. Przekrojona na trzy części, posmarowana jeszcze nieroztopionym masłem i obficie oblana miodem akacjowym. Do tego obowiązkowo kubek ciepłego mleka lub kakao. Czy poranki mogłyby lepsze? Oczywiście, że nie! Z braćmi już od progu staliśmy i wyczekiwaliśmy, aż rodzice wrócą z porannych zakupów i będziemy mogli zajadać się tymi pysznościami. Obecnie smakują jeszcze lepiej bo mogę przygotowywać je sama, a więc nie muszę czekać do soboty, a zwyczajnie wracać do tych wspomnień i smaków dzieciństwa o wiele częściej :) A Wy macie swój smak, który kojarzycie z beztroskim dzieciństwem?

Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 42 g świeżych drożdży
  • 4 jajka
kruszonka:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej  

Przygotowanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 3 łyżkami mąki oraz ciepłym mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, tak żeby uniknąć grudek. Naczynie z zaczynem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Jajka ucieramy z pozostałą ilością cukru na puszystą pianę. Do naczynia wsypujemy mąkę i dodajemy roztopione masło, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy min. 10 minut, aby było gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na min. 60 minut. W tym czasie z podanych sskładników możemy przygotować kruszonkę, która jest niezbędna.
3. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku masy i tworzymy kulki, które układamy na blaszce w 5cm odstępach. Każdą bułkę smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką na min. 20 minut. Po tym czasie bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15-25min, aż się zarumienią. Bułki utrzymują świeżość do 7 dni, jednak wątpię, że coś do tego czasu mogłoby zostać :)



6 komentarzy:

  1. Zrobiłam i wyszły pyszne. Dziękuje za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) zwłaszcza, że jestem na diecie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to zawsze można zrobić bułeczki z użyciem mąki owsianej,a kruszonkę pominąć :D

      Usuń
  3. Taki bułeczki to czysta przyjemność jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...