Śniadaniowe bułki maślane
Dziś mamy wyjątkowy dzień- Dzień Dziecka- i właśnie z tej okazji postanowiłam przypomnieć sobie smaki ze swojego dzieciństwa. Każdy weekendowy poranek zaczynałam właśnie od takiej bułki z dużą ilością kruszonki. Przekrojona na trzy części, posmarowana jeszcze nieroztopionym masłem i obficie oblana miodem akacjowym. Do tego obowiązkowo kubek ciepłego mleka lub kakao. Czy poranki mogłyby lepsze? Oczywiście, że nie! Z braćmi już od progu staliśmy i wyczekiwaliśmy, aż rodzice wrócą z porannych zakupów i będziemy mogli zajadać się tymi pysznościami. Obecnie smakują jeszcze lepiej bo mogę przygotowywać je sama, a więc nie muszę czekać do soboty, a zwyczajnie wracać do tych wspomnień i smaków dzieciństwa o wiele częściej :) A Wy macie swój smak, który kojarzycie z beztroskim dzieciństwem?
Składniki:
Składniki:
- 600g mąki pszennej
- 120 g masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 42 g świeżych drożdży
- 4 jajka
kruszonka:
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 3 łyżkami mąki oraz ciepłym mlekiem. Całość
dokładnie mieszamy, tak żeby uniknąć grudek.
Naczynie z zaczynem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Jajka ucieramy z pozostałą ilością cukru na puszystą pianę. Do naczynia wsypujemy mąkę i dodajemy roztopione masło, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy min. 10 minut, aby było gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na min. 60 minut. W tym czasie z podanych sskładników możemy przygotować kruszonkę, która jest niezbędna.
3. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku masy i tworzymy kulki, które układamy na blaszce w 5cm odstępach. Każdą bułkę smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką na min. 20 minut. Po tym czasie bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15-25min, aż się zarumienią. Bułki utrzymują świeżość do 7 dni, jednak wątpię, że coś do tego czasu mogłoby zostać :)
Zrobiłam i wyszły pyszne. Dziękuje za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo mi miło! :)
UsuńPycha :) zwłaszcza, że jestem na diecie :D
OdpowiedzUsuńHaha to zawsze można zrobić bułeczki z użyciem mąki owsianej,a kruszonkę pominąć :D
UsuńTaki bułeczki to czysta przyjemność jedzenia :)
OdpowiedzUsuńOj dokładnie! Uzależniają :D
Usuń