Tarta na orzechowym spodzie


Mamy weekend,a to oznacza, że musi być coś słodkiego! Tym razem na naszym stole pojawiła się tarta. Nieco bardziej pracochłonna,ale zdecydowanie warto ubrudzić trochę garnków i poświęcić czas na taki deser. Przy okazji możecie nauczyć się jak zrobić swój domowy budyń bez zbędnych ulepszaczy, barwników i innych dodatków. Do ciasta dodałam mielone orzechy włoskie, ale możecie je zastąpić również mielonymi migdałami, co kto lubi. 

Składniki na ciasto:
  • 125 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 żółtko
Składniki na krem: 
  • 400 ml mleka
  • 150 ml białego wina półwytrawnego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Oraz:
  • 5 jabłek
  • 4 łyżki konfitury morelowej
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i łączymy ze sobą do uzyskania zbitej kuli, którą owijamy w folię, a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kremu. 
  2. W garnuszku gotujemy 350ml mleka oraz wino. Dodajemy cukier oraz skórkę z pomarańczy. W 50ml zimnego mleka rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Musimy uzyskać płynną konsystencję. Na gotujące się mleko wylewamy przygotowane żółtka i energicznie mieszamy, aż powstanie gładki krem. Ciągle mieszając czekamy do zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Jabłka myjemy i obieramy. Następnie kroimy jabłka na małe kawałki, które skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy. 
  4. Schłodzony spód do ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy łącznie z bokami. Należy pamiętać o "podziurkowaniu" ciasta, żeby nam się nie unosiło.  Spód pieczemy w 180 stopniach przez 25minut.
  5. Na upieczony i przestudzony spód wykładamy krem oraz wcześniej przygotowane jabłka. Sposób ich ułożenia jest dowolny :) Całość delikatnie smarujemy glazurą morelową (konfitura rozpuszczona w wodzie) i odstawiamy do lodówki, aby tarta dobrze się schłodziła. Smacznego. 





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger