Tarta na orzechowym spodzie
Mamy weekend,a to oznacza, że musi być coś słodkiego! Tym razem na naszym stole pojawiła się tarta. Nieco bardziej pracochłonna,ale zdecydowanie warto ubrudzić trochę garnków i poświęcić czas na taki deser. Przy okazji możecie nauczyć się jak zrobić swój domowy budyń bez zbędnych ulepszaczy, barwników i innych dodatków. Do ciasta dodałam mielone orzechy włoskie, ale możecie je zastąpić również mielonymi migdałami, co kto lubi.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 40 g cukru pudru
- 150 g mąki
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 żółtko
Składniki na krem:
Oraz:- 400 ml mleka
- 150 ml białego wina półwytrawnego
- 3 żółtka
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jabłek
- 4 łyżki konfitury morelowej
- 2 łyżki wody
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i łączymy ze sobą do uzyskania zbitej kuli, którą owijamy w folię, a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kremu.
- W garnuszku gotujemy 350ml mleka oraz wino. Dodajemy cukier oraz skórkę z pomarańczy. W 50ml zimnego mleka rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Musimy uzyskać płynną konsystencję. Na gotujące się mleko wylewamy przygotowane żółtka i energicznie mieszamy, aż powstanie gładki krem. Ciągle mieszając czekamy do zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.
- Jabłka myjemy i obieramy. Następnie kroimy jabłka na małe kawałki, które skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy.
- Schłodzony spód do ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy łącznie z bokami. Należy pamiętać o "podziurkowaniu" ciasta, żeby nam się nie unosiło. Spód pieczemy w 180 stopniach przez 25minut.
- Na upieczony i przestudzony spód wykładamy krem oraz wcześniej przygotowane jabłka. Sposób ich ułożenia jest dowolny :) Całość delikatnie smarujemy glazurą morelową (konfitura rozpuszczona w wodzie) i odstawiamy do lodówki, aby tarta dobrze się schłodziła. Smacznego.
Boska! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuń