Orzechowe ciasteczka z m&m's
Dzisiaj moja miłość- masło orzechowe! Prawie codziennie ląduje w mojej owsiance lub na kanapkach, a skoro zaczęliśmy letni sezon to również poszukuje go w lodziarniach i póki co wyniki są zadowalające (polecam we Wrocławiu kawiarnie/lodziarnie Tralalala). Jednak nie o tym dzisiaj będzie. Przygotowałam dla Was maślane ciasteczka. Bardzo szybkie w przygotowaniu, więc idealne na jutrzejszy Dzień Mamy. Jeśli jeszcze nie wiecie co może sprawić jej przyjemność to myślę, że domowy wypiek zawsze zda egzamin! To jak, pieczecie ze mną? :)
Składniki:
Składniki:
- 100g m&m's
- 200g masła orzechowego
- 200g masła roślinnego
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- 360g mąki pszennej
- garść orzechów włoskich
- Masło roślinne ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy masło orzechowe i dalej miksujemy. Powoli wbijamy jajko oraz przesiewamy mąkę. Jeśli masa będzie zbyt sucha należy wlać 2-3 łyżki mleka. Na sam koniec wrzucamy m&m's i posiekane orzechy włoskie.
- Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i z przygotowanej masy tworzymy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w 200 topniach przez 15-20minut, aż się zarumienią. Przechowujemy w pudełeczku do 8 dni.
Aleee bym zjadł :D
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam! :)
UsuńJuż jestem kupiona, gdy tylko przeczytałam w składzie "masło orzechowe" :D Uwielbiam wszelkie słodkie wypieki z jego udziałem :D Ciasteczka przeapetyczne :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam częściej skoro jesteś miłośniczką tego cuda :D
Usuń