25 maja 2016

Orzechowe ciasteczka z m&m's

Dzisiaj moja miłość- masło orzechowe! Prawie codziennie ląduje w mojej owsiance lub na kanapkach, a skoro zaczęliśmy letni sezon  to również poszukuje go w lodziarniach i póki co wyniki są zadowalające (polecam we Wrocławiu kawiarnie/lodziarnie Tralalala). Jednak nie o tym dzisiaj będzie. Przygotowałam dla Was maślane ciasteczka. Bardzo szybkie w przygotowaniu, więc idealne na jutrzejszy Dzień Mamy. Jeśli jeszcze nie wiecie co może sprawić jej przyjemność to myślę, że domowy wypiek zawsze zda egzamin! To jak, pieczecie ze mną? :)

Składniki:
  • 100g m&m's
  • 200g masła orzechowego 
  • 200g masła roślinnego 
  • 40g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 360g mąki pszennej 
  • garść orzechów włoskich 
Przygotowanie:
  1. Masło roślinne ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem.  Dodajemy masło orzechowe i dalej miksujemy. Powoli wbijamy jajko oraz przesiewamy mąkę. Jeśli masa będzie zbyt sucha należy wlać 2-3 łyżki mleka. Na sam koniec wrzucamy m&m's i posiekane orzechy włoskie. 
  2. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło. 
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i z przygotowanej masy tworzymy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w 200 topniach przez 15-20minut, aż się zarumienią. Przechowujemy w pudełeczku do 8 dni. 





4 komentarze:

  1. Już jestem kupiona, gdy tylko przeczytałam w składzie "masło orzechowe" :D Uwielbiam wszelkie słodkie wypieki z jego udziałem :D Ciasteczka przeapetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam częściej skoro jesteś miłośniczką tego cuda :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...