Kasza manna z karmelizowanym rabarbarem
Czy Wy też należycie do osób, dla których poniedziałki są potwornie męczące? Ja zazwyczaj mam pobudkę o 6 i faktycznie w ciągu dnia mam moment krytyczny, kiedy jedyne o czym myślę to poduszka i miękkie łóżko, ale ogólnie je lubię! Wychodzę z założenia, że poniedziałki trzeba zaczynać z uśmiechem na twarzy, ponieważ "Jaki poniedziałek taki tydzień cały"- od zawsze powtarzane zdanie w moim domu :) I zgadzam się z nim całkowicie. Żeby zacząć go odpowiednio szykuje pożywne śniadanie. Ostatnio wybieram kaszę mannę i dodaję do niej sezonowe owoce. Dziś przyszedł czas na ukochany rabarbar!
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka (używam owsianego)
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 łyżka syropu z agawy
- szczypta cynamonu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmięknie razem z syropem, cynamonem oraz sokiem z cytryny.
- W tym samym czasie gotujemy mleko, a kaszę mannę mieszamy z wodą. Na gotujące się mleko wylewamy naszą kaszę i energicznie wszystko ze sobą łączymy. Gotujemy około 2 minut i przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy rabarbar. Całość dodatkowo polałam syropem z agawy i posypałam płatkami migdałowymi. Smacznego.
Ostatnio kasza manna za mną chodziła, ale od pół roku nie piję mleka. Wersja z rabarbarem tak mnie zachecila, że chyba kupię dziś mały kartonik 0% :D. Poniedziałek musi być słodki!
OdpowiedzUsuńJeśli nie pijesz mleka ze względu na laktozę to wybierz roślinne lub przygotuj kaszę mannę na wodzie- sama często właśnie w taki sposób ją robię :)
UsuńRabarbar nie jest moim ulubieńcem ale w takiej wersji przemawia do wyobraźni. A ona podpowiada mi, że to nie może być złe:))
OdpowiedzUsuńTwoja wyobraźnia dobrze Ci podpowiada. Skosztuj i się przekonaj :)
UsuńWspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń