15 maja 2016

Chleb żytni na zakwasie

To już kolejny sprawdzony przepis na chleb, który pojawi się u nas jeszcze nie raz. Nastąpiła jednak mała zmiana, ponieważ pierwszy raz przygotowałam domowy zakwas. Do tej pory wydawało mi się, iż jest to niezwykle pracochłonne, a poza tym obawiałam się, że nic z niego nie wyjdzie. Oczywiście, wszystko okazało się bzdurą. Zakwas to jedna z prostszych rzeczy do przygotowania, a dodatkowy plus jest taki, że może cieszyć nas przez długi czas. Taki wypiek ma zupełnie inny smak, a nawet jest znacząca różnica w strukturze ciasta! Uwierzcie mi na słowo, a najlepiej sami się przekonajcie poprzez zrobienie takiego małego cuda.

Przygotowanie zakwasu żytniego
Dzień pierwszy:

Odmierzamy pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i pół szklanki przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej). Umieszczamy w dużym słoiku  i  mieszam, żeby wszystko się dokładnie połączyło. Górę słoika przykrywamy papierowym ręczniczkiem i zabezpieczam gumką. Zostawiamy go w ciepłym miejscu pozbawionym przeciągów. Wieczorem porządnie mieszamy zakwas i odstawiamy do rana.

Dzień drugi:

Dokarmiamy zakwas pierwszy raz, czyli robimy to samo, co wczoraj za pierwszym razem. Dodajmy pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i  pół szklanki letniej wody- dokładnie mieszamy  i odkładamy w ciepłe miejsce. Wieczorem ponownie mieszamy. Jeśli zakwas chce uciec szybciej ze słoika, należy go przemieszać wcześniej. Zakwas rośnie po każdym dokarmieniu.

Dzień trzeci:

Dokarmiamy zakwas, czyli powtarzamy wszystko ponownie. Po około 3 godzinach, kiedy zakwas jest aktywny możemy go użyć do upieczenia bochenka chleba. 

Uwaga:
Pozostały zakwas możemy ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do lodówki. Jeśli ponownie będziemy chcieli go użyć wystarczy 3 godziny przed pieczeniem dodać np. pół szklanki mąki oraz pół szklanki letniej wody, zamieszać i odstawić, żeby znów się 'aktywował'. I tak postępujemy za każdym razem, więc można się nim cieszyć przez długi czas :)

Składniki na jeden bochenek:
  • 400g zakwasu 
  • 1,5dag świeżych drożdży 
  • 200g mąki żytniej typ 580
  • 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki otrąb żytnich 
  • jajko
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone w zakwasie drożdże i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, aż zacznie dochodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Formę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który dodatkowo przed pieczeniem możemy posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Pieczemy przez 50 minut w 200 stopniach. 



11 komentarzy:

  1. jak ja dawno nie piekłam domowego chlebka!
    podziel się kromeczką :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odstąpie nawet więcej niż jedną :)

      Usuń
  2. Kamilo, podawaj typy i rodzaje mąk. Ta żytnia jaki typ ? A pełnoziarnista to pszenna, czy też żytnia ? Jest też i orkiszowa lub owsiana. Mamy tyle rodzajów i typów, więc samo określenia np żytnia, czy pełnoziarnista, to za mało :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, już się poprawiam. Żytnia typ 580, pelnoziarnista pszenna :)

      Usuń
  3. I teraz już można robić ten chleb :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrobisz koniecznie daj znać czy Ci smakował :)

      Usuń
  4. Świetny przepis krok po kroku - zabieram do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponadto strasznie mnie zaciekawiłaś łączeniem zakwasu z drożdżami w chlebie. A czemu tak?

      Usuń
    2. Mam wrażenie, że chleb jest delikatniejszy, bardziej wilgotny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...