11 maja 2016

Kokosowo-owsiane crumble z owocami


Owoce pod kruszonką to już znany deser i lubiany w moim domu przez wszystkich. Jego zaletą jest to, że można dobierać owoce dowolnie w zależności od pory roku lub ochoty. Kruszonkę można modyfikować przez dodatek cynamonu, płatków owsianych lub migdałowych. Liczy się kreatywność! Obowiązkowo należy udekorować jeszcze ciepły deser porcją lodów lub jogurtem naturalnym.

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki margaryny roślinnej
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 brzoskwinie
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 banan
Przygotowanie:
  1. Kokilki smarujemy masłem roślinnym.
  2. Mieszamy w misce mąkę, płatki owsiane, cukier i wiórki kokosowe. Następnie rozcieramy w palcach razem z margaryną. Tworzymy zbitą kulę i odstawiamy do lodówki. 
  3. Banana oraz brzoskwinie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy borówki i łączymy.
  4. Do kokilek wkładamy owoce i przykrywamy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z lodami lub jogurtem naturalnym.






6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i tak że smakuje! :D

      Usuń
  2. Twój deserek prezentuje się wspaniale, uwielbiam je za smak i łatwość przygotowania, dziękuję za zaproszenie :)
    Miłego dnia!
    Agata.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę taką kokilkę... albo dwie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...