18 maja 2016

Kremowa owsianka z bananem i masłem orzechowym

Doskonale pamiętam czasy, kiedy na myśl o zjedzeniu typowej mlecznej owsianki robiło mi się niedobrze. Wydaje mi się, że musiałam do tego dorosnąć bo teraz mogą ją jeść codziennie, a nawet dwa razy w ciągu dnia! :)  Jest tyle możliwości jej doprawienia, że chciałabym wypróbować wszystkie jednocześnie! Jednak dziś przedstawiam Wam mój klasyk i wersję, która jest jedną z moich ulubionych (pewnie dlatego, że występuje w niej duża dawka masła orzechowego, które tak uwielbiam)

Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka, ja używam mleka owsianego
  • 1 banan 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki syropu klonowego 
  • orzechy włoskie 
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem ponad ich powierzchnię i odstawiamy na 10 minut (możemy zalać je także wieczorem). 
  2. Mleko podgrzewamy, dodajemy namoczone płatki owsiane i masło orzechowe. Gotujemy mieszając do momentu, aż płatki wchłoną płyn i zyskają kremową konsystencję. Na sam koniec dodajemy połowę pokrojonego w kostkę banana oraz cynamon. 
  3. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch kroimy pozostałego banana. Całość posypujemy orzechami i polewamy obficie syropem klonowym. 




6 komentarzy:

  1. Ja nawet lubię zwykłą owsiankę z cukrem, ale już mi się znudziła, więc muszę wypróbować tą modyfikację! Zapisuję przepis i wypróbuję przy najbliższej okazji, gdy będę miała masło orzechowe. Nawet nie wiesz jak mnie urzekło to połączenie banana i masła, to MUSI być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz mi, że jest pyszne! Jak dla mnie to połączenie idealne, więc mam nadzieję, że Ci posmakuje :)

      Usuń
  2. Tyle pyszności w jednej niepozornej miseczce :) Masło orzechowe z syropem klonowym - koniecznie też muszę tak połączyć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz mi wierzyć, będziesz zachwycona smakiem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...