Kremowa owsianka z bananem i masłem orzechowym
Doskonale pamiętam czasy, kiedy na myśl o zjedzeniu typowej mlecznej owsianki robiło mi się niedobrze. Wydaje mi się, że musiałam do tego dorosnąć bo teraz mogą ją jeść codziennie, a nawet dwa razy w ciągu dnia! :) Jest tyle możliwości jej doprawienia, że chciałabym wypróbować wszystkie jednocześnie! Jednak dziś przedstawiam Wam mój klasyk i wersję, która jest jedną z moich ulubionych (pewnie dlatego, że występuje w niej duża dawka masła orzechowego, które tak uwielbiam)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka, ja używam mleka owsianego
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki syropu klonowego
- orzechy włoskie
- Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem ponad ich powierzchnię i odstawiamy na 10 minut (możemy zalać je także wieczorem).
- Mleko podgrzewamy, dodajemy namoczone płatki owsiane i masło orzechowe. Gotujemy mieszając do momentu, aż płatki wchłoną płyn i zyskają kremową konsystencję. Na sam koniec dodajemy połowę pokrojonego w kostkę banana oraz cynamon.
- Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch kroimy pozostałego banana. Całość posypujemy orzechami i polewamy obficie syropem klonowym.
Ja nawet lubię zwykłą owsiankę z cukrem, ale już mi się znudziła, więc muszę wypróbować tą modyfikację! Zapisuję przepis i wypróbuję przy najbliższej okazji, gdy będę miała masło orzechowe. Nawet nie wiesz jak mnie urzekło to połączenie banana i masła, to MUSI być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwierz mi, że jest pyszne! Jak dla mnie to połączenie idealne, więc mam nadzieję, że Ci posmakuje :)
UsuńNie odmówiłbym :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :D
UsuńTyle pyszności w jednej niepozornej miseczce :) Masło orzechowe z syropem klonowym - koniecznie też muszę tak połączyć! :)
OdpowiedzUsuńMożesz mi wierzyć, będziesz zachwycona smakiem :)
Usuń