Ciasteczka z masłem orzechowym

Pogoda nas już nie rozpieszcza, więc rozgrzewam się kubkiem gorącej herbaty z dodatkiem miodu i cytryny. Jednak żeby było przyjemniej, to podgryzam domowe ciasteczka z nie byle jakim dodatkiem bo MASŁEM ORZECHOWYM. Robiąc muffinki (KLIK) wspominałam o tym, że się w nim zakochałam i te ciasteczka w pełni mogą to potwierdzić. Słony smak masła miesza się ze słodyczą dodanego cukru. Jak dla mnie mieszanka idealna!
Mówią, że masło orzechowe dodaje energii, więc z taką dawką mam nadzieję, że przetrwam nadchodzące dni :)





Składniki:
/12 ciastek/

  • 180g masła orzechowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 1 jajko 
  • 9 orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1.  Masło łączymy z jajkiem i cukrem. Dodajemy sodkę oraz mąkę, a na koniec wsypujemy posiekane orzechy. 
  2. Z ciasta formujemy kuleczki, które delikatnie rozgniatamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy je do wystudzenia na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Smacznego :) 



10 komentarzy:

  1. masło orzechowe i mąka ryżowa- idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością pochrupałabym takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak tak, Herbatka gorąca i pachnące ciastka. To dobry pomysł na listopad:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka z masłem orzechowym są pyszne, biorę wszystkie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger