Tarta gruszkowo-migdałowa
Nadszedł weekend, a więc czas na słodkości i wykorzystanie sezonowych owoców, które można jeszcze spokojnie znaleźć na targach. Ja postawiłam na gruszki, które ewidentnie rozmnażają się w naszym domu. Są tak słodkie, że trudno im się oprzeć! (stąd ta niewielka ilość substancji słodzącej w moim przepisie). Sama z siebie nieczęsto decyduje się na tarty o takim spodzie, ale zauważyłam, że rodzice je uwielbiają, więc mogę częściej się na nie decydować :) A Wy wolicie tradycyjny, kruchy spód czy może maślane, ciasteczkowe smaki? Ja jeszcze nie podjęłam decyzji, ale jestem na dobrej drodze!
Składniki:
spód:
- 250g maślanych herbatników
- 60g masła
- 400g sera twarogowego (użyłam Wieluńskiego)
- 90g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 3 gruszki
- płatki/słupki migdałowe (ok. 70g)
- Herbatniki kruszymy, a następnie mielimy na drobny pył. Rozdrobnione przesypujemy do miski, dodajemy masło i łączymy, aby powstała zbita masa. Przekładamy ją na wysmarowaną masłem blachę. Dokładnie i powoli rozprowadzamy po dnie formy. Przygotowany spód podpiekamy przez 20minut w 160 stopniach.
- Przygotowujemy nadzienie. Owoce obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Gruszki blendujemy na pure i dodajemy do serka i jogurtu. Dodajemy miód, wbijamy jajko i łączymy ze sobą za pomocą widelca. Jeśli uznacie, że masa jest za mało słodka, to wystarczy dodać więcej miodu.
- Przygotowane nadzienie przekładamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy migdałami. Całość pieczemy jeszcze przez 15 minut lub do momentu, aż masa serowa się zetnie.
- Tartę podajemy po wystudzeniu. Dodatkowo, kiedy będzie chłodna, można ją wstawić do lodówki na 2h i wówczas kroić- wtedy nic nam się nie pokruszy. Jednak jeśli nie możecie się powstrzymać to próbujcie kroić chwile po wystawieniu z piekarnika. Ja próbowałam i się udało, więc Wy również dacie radę!
Przepysznie się prezentuje :) A gruszkowe smaki idealnie komponują się z migdałami :)
OdpowiedzUsuńZaraz wpadnę i skradnę kawałek :D
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielę, zapraszam :)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńI tak właśnie było ;)
UsuńJa lubię takie ciasteczkowe spody, są dużo prostsze i szybsze niż zabawa z kruchym ciastem :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda wspaniale :)
Dokładnie! Raz, dwa i gotowe :>
Usuń