Bułeczki czekoladowo-orzechowe
listopada 30, 2015
8
bułeczki
,
Cynamon
,
Czekolada
,
drożdżowe
,
orzechy włoskie
,
wypiekanie na śniadanie
Wczorajsze popołudnie spędziłam na wypiekaniu puszystych bułeczek z racji "Wypiekania na śniadanie". Uwielbiam te akcje i takie weekendowe wspólne pieczenie. Dzięki temu można trafić na wiele ciekawych blogów, a dodatkowo zobaczyć, jak inni zmodyfikowali przepis lub też uwiecznili wypiek na swoich zdjęciach. Swoją drogą jest to pyszna i inspirująca akcja! Właśnie dlatego, jeśli tylko mogę to z wielką ochotą biorę w niej udział. Tym razem piekłyśmy drożdżowe ślimaczki z czekoladowym nadzieniem. Ja swoje wnętrze wzbogaciłam dodatkowo orzechami włoskimi. Dziękuje za wspólne pieczenie dziewczyny!
Składniki:
ciasto:
- 500ml ciepłego mleka
- 50g drobnego cukru
- 40g świeżych drożdży
- 200g stopionego masła
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 2 jaja
- 1kg mąki pszennej
- 75g gorzkiej czekolady
- 100g stopionego i wystudzonego masła
- 80g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 75g pudru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Zaczynamy od drożdży, które kruszymy w miseczce i dodajemy do nich po łyżce mąki i mleka oraz odrobinę ciepłego mleko. Masę rozcieramy. Miseczkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do garnka wsypujemy mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka. Wlewamy roztopiony tłuszcz, ciepłe mleko i gotowe drożdże. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Tak przygotowane posypujemy mąką, przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Przygotowujemy nadzienie. Umieszczamy w misce startą czekoladę, wystudzone stopione masło, cukier, posiekane orzechy oraz cynamon i mieszamy na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę. Odstawić na bok.
- Przebić wyrośnięte ciasto, by uwolnić znajdujące się w nim powietrze. Wykładamy je na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 8mm i wymiarach 28*70cm. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy nadzienie za pomocą łopatki. Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku.
- Ostrym nożem kroimy na plastry o grubości 6cm i rozkładamy na dwóch natłuszczonych i oprószonych blachach do pieczenia.
- Piec bułeczki 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni /termoobieg 160/ i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru i po stuknięciu w podstawę będzie się wydawać puste w środku.
- Możemy przygotować lukier. W miseczce mieszamy cukier puder oraz wodę. Smarujemy każdą bułeczkę zaraz po upieczeniu dużą ilością lukru i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego :)
Udział w akcji wzięły:
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotuje
Alina - Ala piecze i gotuje
Ewa - Ewa w kuchni
Monika - Matka Wariatka
Iwona - Blogotowanie w pasją
Bożena - Moje kucharzenie
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Dorota - Moje małe czarowanie
Joanna - Grunt to przepis
Monika - Matka Wariatka
Iwona - Blogotowanie w pasją
Bożena - Moje kucharzenie
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Dorota - Moje małe czarowanie
Joanna - Grunt to przepis
Iza - Smaczna Pyza
Ania - Everyday Flavours
Kasia -Mia cucina
Małgosia - Smak Alzacji
Justyna - Gotowanie i pieczenie i love it
Dziękuję, za wspólny czas przy piekarniku :-).
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :>
UsuńOrzechy, strzał w dziesiątkę! Dziękuję za udział :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :> Było bardzo pysznie!
UsuńFajne te Twoje bułki, dziękuję za miła zabawę.
OdpowiedzUsuńJa także dziękuję :>
UsuńMhhmmm... bułeczki przytulone... To lubię! :) Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)
OdpowiedzUsuńDo następnego :)
Usuń