Ciasteczka z masłem orzechowym
Pogoda nas już nie rozpieszcza, więc rozgrzewam się kubkiem gorącej herbaty z dodatkiem miodu i cytryny. Jednak żeby było przyjemniej, to podgryzam domowe ciasteczka z nie byle jakim dodatkiem bo MASŁEM ORZECHOWYM. Robiąc muffinki (KLIK) wspominałam o tym, że się w nim zakochałam i te ciasteczka w pełni mogą to potwierdzić. Słony smak masła miesza się ze słodyczą dodanego cukru. Jak dla mnie mieszanka idealna!
Mówią, że masło orzechowe dodaje energii, więc z taką dawką mam nadzieję, że przetrwam nadchodzące dni :)
Składniki:
/12 ciastek/
Mówią, że masło orzechowe dodaje energii, więc z taką dawką mam nadzieję, że przetrwam nadchodzące dni :)
Składniki:
/12 ciastek/
- 180g masła orzechowego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sodki
- 1 jajko
- 9 orzechów włoskich
- Masło łączymy z jajkiem i cukrem. Dodajemy sodkę oraz mąkę, a na koniec wsypujemy posiekane orzechy.
- Z ciasta formujemy kuleczki, które delikatnie rozgniatamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy je do wystudzenia na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
masło orzechowe i mąka ryżowa- idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńTeż tak stwierdziłam, dziękuję :>
UsuńZ przyjemnością pochrupałabym takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńRaz, dwa i gotowe! Zachęcam :)
UsuńO tak tak, Herbatka gorąca i pachnące ciastka. To dobry pomysł na listopad:))
OdpowiedzUsuńna jesienne dni to najlepsza pociecha :>
UsuńCiasteczka z masłem orzechowym są pyszne, biorę wszystkie ;)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! :)
UsuńBardzo lubię!
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do wypieku :)
Usuń