Korzenna granola
Czy Was też przeraziły ostatnie opady śniegu? Wiem, że nie były one szczególnie duże (przynajmniej u mnie), ale na samą myśl robi się nieprzyjemnie! Bardzo lubię zimę i całą aurę,która się z nią wiąże, ale zdecydowanie bliżej świąt. W końcu co za dużo to nie zdrowo! Jednak zimne poranki sprzyjają na wymyślanie nowych i rozgrzewających śniadań. Owsianki, omlety, jajka po wiedeńsku, różnego rodzaju kasze- właśnie tak staram się sobie pomagać w każdy poranek. Dzisiaj owsianka* z domową granolą, a więc jedna z lepszych rzeczy. Całość w jesienno-zimowym klimacie. Po takim śniadaniu niespecjalnie chce się wychodzić z ciepłego łóżeczka, ale każdy ma swoje obowiązki i plany, więc trzeba je realizować :)
Składniki:
Składniki:
- 125 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g płatków jaglanych
- 20 g ziaren słonecznika
- 35 g pałeczek migdałowych
- 40 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g oleju kokosowego
- 30 g miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- łyżka przyprawy korzennej
- W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy, z miodem, dodatkiem kakao, kawą i przyprawą korzenną.
- W dużej misie mieszamy płatki jaglane, płatki owsiane, ziarna słonecznika, pałeczki migdałowe, żurawinę i pokrojone daktyle.
- Wlewamy płynną masę i mieszamy całość do dokładnego połączenia.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
- Granolę pieczemy w 160 stopniach, po 15 minutach otwieramy piekarnik i mieszamy. Następnie pieczemy przez kolejnych 15 minut, po czym mieszamy i trzymamy w piecu ostatnie 15 minut. W sumie granolę pieczemy przez 45 minut.
- Granolę po przestudzeniu przechowujemy w słoiku do 2 tygodni.
Smacznego :)
* owsianka: 3 łyżki mieszanki owsianej + 1 łyżka nasion dyni- wszystko zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Następnie na wierzch nakładam jogurt, prużone jabłko z cynamonem, odrobinę masła orzechowego. Całość posypuje chrupiącą i jeszcze ciepłą granolą.
nie ma to jak domowa granola!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
UsuńDomowa granola rządzi! :D
OdpowiedzUsuńOd zawsze! :>
UsuńUwielbiam korzenną! Zawsze robie taką z ciastkami korzennymi :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O! z ciasteczkami też musi być pyszna :>
Usuń