25 listopada 2015

Korzenna granola

Czy Was też przeraziły ostatnie opady śniegu? Wiem, że nie były one szczególnie duże (przynajmniej u mnie), ale na samą myśl robi się nieprzyjemnie! Bardzo lubię zimę i całą  aurę,która się z nią wiąże, ale zdecydowanie bliżej świąt. W końcu co za dużo to nie zdrowo! Jednak zimne poranki sprzyjają na wymyślanie nowych i rozgrzewających śniadań. Owsianki, omlety, jajka po wiedeńsku, różnego rodzaju kasze- właśnie tak staram się sobie pomagać w każdy poranek. Dzisiaj owsianka* z domową granolą, a więc jedna z lepszych rzeczy. Całość w jesienno-zimowym klimacie. Po takim śniadaniu niespecjalnie chce się wychodzić z ciepłego łóżeczka, ale każdy ma swoje obowiązki i plany, więc trzeba je realizować :) 


 

Składniki:
  • 125 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 35 g pałeczek migdałowych
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g oleju kokosowego
  • 30 g miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • łyżka przyprawy korzennej
Przygotowanie:
  1. W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy, z miodem, dodatkiem kakao, kawą i przyprawą korzenną.
  2. W dużej misie mieszamy płatki jaglane, płatki owsiane, ziarna słonecznika, pałeczki migdałowe, żurawinę i pokrojone daktyle.
  3. Wlewamy płynną masę i mieszamy całość do dokładnego połączenia.
  4. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
  5. Granolę pieczemy w 160 stopniach, po 15 minutach otwieramy piekarnik i mieszamy. Następnie pieczemy przez kolejnych 15 minut, po czym mieszamy i trzymamy w piecu ostatnie 15 minut. W sumie granolę pieczemy przez 45 minut.
  6. Granolę po przestudzeniu przechowujemy w słoiku do 2 tygodni.

Smacznego :) 

* owsianka: 3 łyżki mieszanki owsianej + 1 łyżka nasion dyni- wszystko zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Następnie na wierzch nakładam jogurt, prużone jabłko z cynamonem, odrobinę masła orzechowego. Całość posypuje chrupiącą i jeszcze ciepłą granolą. 



Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam korzenną! Zawsze robie taką z ciastkami korzennymi :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! z ciasteczkami też musi być pyszna :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...