12 listopada 2015

Ciacha gryczano-owsiane

Wolne dni uciekają jeden za drugim, ale mam świadomość, że w pełni je wykorzystuje i realizuje wszelkie rzeczy, które zaplanowałam, chociaż zdarzają się również miłe niespodzianki. Jedną z nich była wizyta w kinie i zobaczenie filmu, który jest chyba na większości językach- mowa oczywiście o "Spectre". Oglądaliście? Jak dla mnie warto. Całość utrzymana w napięciu (pewnie jak wszystkie filmy Bonda), więc oglądałam go z niezwykłym skupieniem i zaangażowaniem! Dlatego, jeśli nie wiecie na co się wybrać w weekend to może warto odhaczyć ten film? :) I tu do podgryzania zamiast popcornu mogę Wam zaproponować owsiane ciasteczka, które wykonacie w 5 minut, a ich pieczenie zajmie maksymalnie 20 minut! Słodycz i aromat cynamonu. jak dla mnie idealne połączenie! 




Składniki:/15 sztuk/

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 łyżka mielonego lnu 
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej 
  • 1 łyżka miody gryczanego 
  • 1 łyżka rodzynek 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • szczypta soli
  • 70g masła
  • 1jajko
Przygotowanie:
  1. W garnuszku rozpuszczamy masło razem z łyżką miodu. Jajko roztrzepujemy. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy do miski wszystko co płynne i łączymy za pomocą łyżki, a na koniec dosypujemy rodzynki. Całość ponownie mieszamy. 
  2. Z ciasta formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Ciasteczka pieczemy w 180stopniach przez 15 minut (w nagranym piekarniku z termoobiegiem). Zajadamy zaraz po upieczeniu!

Smacznego :) 



8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...