Muffiny dyniowe z orzechową kruszonką
Zawsze zadziwia mnie to, jak moje kubki smakowe zmieniają się na przestrzeni lat. Dotyczy to wielu potraw- dawniej szerokim łukiem omijałam makiełki i makowce mamy, a dziś są to moje ulubione potrawy świąteczne, podobnie było z grochem- w każdej postaci był dla mnie nieodpowiedni, a obecnie zajadam się nim z przyjemnością :) Niedawno postanowiłam zrobić kolejne podejście do masła orzechowego i udało się! Polubiłam je całkowicie i teraz codziennie go używam. W końcu dodaje energii, a ta jest niezbędna na studiach :)
Oprócz dodatku do porannej owsianki wykorzystałam je do muffinek, o których na pewien czas zapomniałam! Nie wiem jak mogłam do tego dopuścić, ponieważ to jedne z moich ulubionych wypieków. Szybkie i dające oczekiwany efekt. Ponieważ sezon jesienny trwa, to dodałam również dynię i rozgrzewające przyprawy. Efekt? Ja jestem zadowolona, a uśmiech na twarzy znajomych jest chyba najlepszą rekomendacją i pochwałą :)
Składniki:
ciasto:
Oprócz dodatku do porannej owsianki wykorzystałam je do muffinek, o których na pewien czas zapomniałam! Nie wiem jak mogłam do tego dopuścić, ponieważ to jedne z moich ulubionych wypieków. Szybkie i dające oczekiwany efekt. Ponieważ sezon jesienny trwa, to dodałam również dynię i rozgrzewające przyprawy. Efekt? Ja jestem zadowolona, a uśmiech na twarzy znajomych jest chyba najlepszą rekomendacją i pochwałą :)
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka pure dyniowego
- 150g mąki
- 50g masła roślinnego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- Zaczniemy od kruszonki, czyli od połączenia ze sobą wszystkich potrzebnych do jej wykonania składników. Gotową przechowujemy w lodówce.
- W naczyniu łączymy ze sobą mleko, olej, cukier oraz jajka. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki. Ciągle mieszając dodajemy pure. Chodzi nam jedynie o połączenie składników, więc grudki, które powstaną nie będą niczym złym.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Dodatek masła to cudny pomysł!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że nada takiego cudownego posmaku! :)
UsuńPysznie wyglądają, z dynią musza być pyszne...i ta kruszonka :)) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :>
Usuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
UsuńMniam, taka muffinka doda energii na długi dzień :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jednak na jednej się nie kończy! :>
UsuńMmm... Muszą być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńMuszę się z Tobą zgodzić :)
Usuń