6 listopada 2015

Muffiny dyniowe z orzechową kruszonką

Zawsze zadziwia mnie to, jak moje kubki smakowe zmieniają się na przestrzeni lat. Dotyczy to wielu potraw- dawniej szerokim łukiem omijałam makiełki i makowce mamy, a dziś są to moje ulubione potrawy świąteczne, podobnie było z grochem- w każdej postaci był dla mnie nieodpowiedni, a obecnie zajadam się nim z przyjemnością :) Niedawno postanowiłam zrobić kolejne podejście do masła orzechowego i udało się! Polubiłam je całkowicie i teraz codziennie go używam. W końcu dodaje energii, a ta jest niezbędna na studiach :) 
Oprócz dodatku do porannej owsianki wykorzystałam je do muffinek, o których na pewien czas zapomniałam! Nie wiem jak mogłam do tego dopuścić, ponieważ to jedne z moich ulubionych wypieków. Szybkie i dające oczekiwany efekt. Ponieważ sezon jesienny trwa, to dodałam również dynię i rozgrzewające przyprawy. Efekt? Ja jestem zadowolona, a uśmiech na twarzy znajomych jest chyba najlepszą rekomendacją i pochwałą :)


 

Składniki:
ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli   
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pure dyniowego 
kruszonka:
  •  150g mąki
  • 50g masła roślinnego
  • 4 łyżki cukru brązowego 
  • 4 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
  1. Zaczniemy od kruszonki, czyli od połączenia ze sobą wszystkich potrzebnych do jej wykonania składników. Gotową przechowujemy w lodówce.  
  2. W naczyniu łączymy ze sobą mleko, olej, cukier oraz jajka. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki. Ciągle mieszając dodajemy pure. Chodzi nam jedynie o połączenie składników, więc grudki, które powstaną nie będą niczym złym.
  3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

 Smacznego :)




Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

10 komentarzy:

  1. Dodatek masła to cudny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, że nada takiego cudownego posmaku! :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają, z dynią musza być pyszne...i ta kruszonka :)) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, taka muffinka doda energii na długi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, jednak na jednej się nie kończy! :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...