Ciasto jogurtowe z truskawkami


Kochani, za oknem upały, ale nie ma sensu narzekać, skoro i tak przez większą część roku zmagamy się z deszczem, chmurami, niską temperaturą i generalnie nieprzyjemną pogodą. Oczywiście, nie mówię, że temperatura +30stopni, brak wiatru i chmur mogłaby trwać przez większą część wakacji, ale takich dni nie może zabraknąć! Wieczorami robi się już przyjemniej i można wkroczyć do kuchni. Skoro panuje sezon na truskawki to mam dla Was ciasto na bazie jogurtu właśnie z tymi czerwonymi maleństwami. Wyszło bardzo wilgotne i odpowiednio słodkie. Upieczone wieczorem zniknęło w niedługim czasie (wystarczyła chwila na wystygnięcie...:)). Mam nadzieję, że skusicie się na odrobinę przyjemności :>

Składniki:
/inspiracja od Anny/
  • 200g masła roślinnego
  • 30g cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1,5  torebki cukru waniliowego 
  • 2 jajka
  • 150g mąki pszennej 
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 180g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200-250g truskawek
 Przygotowanie:
  1. Masło roślinne ucieramy z dodatkiem cukru waniliowego i cukru z prawdziwą wanilią. Stopniowo dodajemy jajka, jogurt i serek homogenizowany. Kiedy składniki się połączą wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.  Całość porządnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. 
  2. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy wcześniej umyte i obrane truskawki.
  3. Wstawiamy na 60minut do nagrzanego na 180stopni piekarnika. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe przez zasadę suchego patyczka.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)


 


13 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda fantastycznie... więc wcale mnie nie dziwi fakt, że zniknęło krótko po upieczeniu;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :> Trzeba piec kolejne bo mamy niedosyt!

      Usuń
  2. takie ciasto znika w mgnieniu oka :) w końcu z truskawkami, pyszne i do tego już samym wyglądem i zapachem kuszące! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie ciasta zawsze mam ochotę :) Szkoda, że sezon na truskawki nie trwa cały rok. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, ale może wtedy byśmy nie potrafili ich tak docenić? ;)

      Usuń
  4. Wygląda mega apetycznie! W dodatku truskawki rozkosz dla podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsze ciacho na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W piekarniku wygląda cudnie i jaki zapach w domu, pachnie latem mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger