4 czerwca 2014

Truskawki i rabarbar - tarta

Kochani, dzisiaj mam dla Was wspaniałą, maślaną, owocową tartę! W roli głównej są truskawki, ale trzy łodygi rabarbaru nie są tu bez znaczenia. Ostatnio nawet lepiej piecze mi się tarty niż muffiny, ponieważ takie cista są delikatniejsze i też można z nimi trochę kombinować! Uwielbiam zmieniać spody i do każdego staram się dodać coś innego, a co wychodzi? To już oceniają domownicy i przyjaciele. Póki co nie słyszałam sprzeciwu :)

Składniki:
  • 200g masła
  • żółtko
  • 1/2 ziaren z laski wanilii
  • 50g brązowego  cukru
  • 350g mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)
  •  0,5 kg truskawek 
  •  3 łodygi rabarbaru
  • 100g brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 laska wanilii (pozbawiona ziarenek)
Przygotowanie:
  1. W misce łączymy cukier,mąkę, sól i ziarenka wanilii. Robimy wgłębienie i dorzucamy żółtko oraz kawałki masła. Ciasto energicznie zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki  i osuszamy. Kroimy na połówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.  Przekładamy do garnka, dodajemy 100g cukru i gotujemy przez 5 minut, aż do uzyskania syropu. Odsączamy na durszlaku. Powstały syrop mieszamy z cynamonem i łyżką cukru.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem - 3/4 z całości. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. 
  4. Drugą część ciasta rozwałkowujmy i wykrawamy np. serduszka lub tniemy na kwadraciki.
  5. Na podpieczonym spodzie rozsypujemy migdały. Przekładamy owoce i skrapiamy/ smarujemy syropem. Na koniec układamy kawałki ciasta i posypujemy wierzch cukrem cynamonowym.
  6. Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Upieczone boki można zabezpieczyć folią aluminiową.
  7. Ciasto podajemy natychmiast po delikatnym ostudzeniu! 

Smacznego :) 



5 komentarzy:

  1. O mniam, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że to nie tylko ja - patrząc na twoja tartę mam od razu ochotę sięgnąć po kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie, muszę w końcu się ogarnąć i zrobić taką tartę, dopóki są świeże owoce :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...