Miks jaglany

Kochani, dzisiaj mam dla Was letnią propozycję na śniadanie lub podwieczorek. W roli głównej niezastąpiona kasza jaglana. W takie upały polecam zjeść ją w wersji schłodzonej, ale na ciepło również się sprawdzi! :) Jest to także propozycja dla wszystkich zabieganych, zapracowanych, a także wycieńczonych ostatnimi egzaminami uczniów!

Warto dodać, że kasza wyróżnia się największą zawartością witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, a więc szczególnie polecana jest dla osób z alergią. Jaglanka zawiera także krzemionkę, a ona odpowiada za kondycję naszych włosów, skóry i paznokci :)
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html


Składniki:
/1 porcja/
  • 3 łyżki kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 kiwi*
  • garść orzechów nerkowca 
  • garść żurawiny 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2-3  łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie, a następnie zalewamy szklanką zimnej i gotujemy. Kiedy połowa płynu się wchłonie należy dodać łyżkę miodu. Całość dalej gotujemy.
  2. Gotową kaszę studzimy, wrzucamy pokrojone kiwi, dodajemy jogurt i wszystko traktujemy blenderem. Na koniec wrzucamy żurawinę i ewentualnie podgrzewamy. 
  3. Podajemy na ciepło/zimno z dodatkiem orzechów nerkowca. 

*Jeśli chcecie taki miks można zrobić z innymi owocami, jak:truskawki, maliny, brzoskwinie, mango :)

 

Smacznego :) 


Dania dobre dla skóry Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

6 komentarzy:

  1. takie miksy to ja lubię! szczególnie z dużą ilością orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis mi się podoba, jednak abym mogła go zaakceptować musisz podać powody, dlaczego warto zjeść taki jaglany miks i jak on poprawi kondycję naszej skóry. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... wygląda obłędnie... śliczne zdjęcia a ślinka nadal mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger