22 czerwca 2014

Ślimaczki z czereśniami

Kochani, dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. Ciasto, które możecie zafundować swojemu tacie w dniu jego jutrzejszego święta! Ja właśnie piekłam je z taką myślą, więc jest to przedsmak jutrzejszej niespodzianki dla niego :)
Całość nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, ale wymaga od nas trochę pracy. Jednak nagrodą może być wspaniały zapach unoszący się w mieszkaniu tuż po upieczeniu.Poza tym smakując kawałek po kawałeczku świeżego wypieku możemy się rozkoszować przenikającymi się warstwami nadzienia
i delikatnego, babkowego ciasta...

Składniki:
ciasto:
  • 800g mąki pszennej 
  • 60g cukru +4 łyżki
  • 1,5 łyżeczki sodki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 350ml kefiru 
  • 2 torebki cukru waniliowego
nadzienie:
  • 1 torebka budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
  • 200g dżemu wiśniowego 
  • 300g serka mascarpone 
  • sok wiśniowy 
 Przygotowanie:
  1. Ciasto: mąkę przesiać do miski razem z sodką. Dodać masło i wymieszać. Wbić jajka, wlać kefir i wsypać 60g cukru, sól oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie połączyć.  Gotowe ciasto przykryć folią i schłodzić około 15min w lodówce. 
  2. Nadzienie: czereśnie umyj i wydryluj. Można odcisnąć z nich sok ( będzie potrzebny) lub pozostawić i użyć gotowego wiśniowego ( miałam z domowej spiżarni :)). Budyń wymieszać z 6 łyżkami soku. Pozostałą cześć soku zagotować z 4 łyżkami cukru, wlać budyń. Gotujemy przez minutę ciągle mieszając. Przekładamy do miski i łączymy z dżemem oraz czereśniami. 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta 45x50 cm. Placek smarujemy serkiem, a następnie przygotowanymi owocami, pozostawiając wolne brzegi (około 1 cm). Całość zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy na małe kawałki i przekładamy na blachę w niewielkich odstępach. 
  5. Pieczemy przez 35-40 min, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podajemy po ostudzeniu posypane cukrem pudrem. 

Smacznego! :) 




10 komentarzy:

  1. Mmm, pyszności :) W dodatku wygląda efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cała blacha przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pyszne musiały być te ślimaczki. i do tego z czereśniami..mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają extra, chyba zrobię test :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie i powiedz czy Ci smakowało :)

      Usuń
    2. zrobiłam były pyszne, wszyscy się zachwycali i dzisiaj robię znowu :) z małą modyfikacją - będę robiła ze świeżymi owocami :)

      Usuń
  5. Pyszności :)

    Zapraszam do mnie!
    Dziś kotleciki z kalafiora :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...