27 kwietnia 2014

Jaglanka na słodko

Kochani, dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na pyszne i wartościowe śniadanie. Jak wiadomo kaszę można podawać na różne sposoby i o różnych porach. Jedzona rano pomaga w przyspieszeniu metabolizmu, a także syci nas na dłużej niż np. kanapka z szynką/serem. Wydaje mi się, że warto poświęcić swoje 5 minut dla zdrowia i lepszego samopoczucia.
Jeśli macie własne sposoby na podanie kaszy, to możecie się ze mną nimi podzielić :)

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej 
  • 1 i 1/3  szklanki wody 
  •  100g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka miodu 
  • dodatkowo: orzechy laskowe, siemię lniane, pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Następnie gotujemy ją, aż wchłonie cały płyn (10-15 minut). Po połowie czasu dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.
  2. Do ugotowanej kaszy dodajemy jogurt, miód i całość łączymy ze sobą. Przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy ulubionymi dodatkami.

Smacznego :) 



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...