4 kwietnia 2014

Tarta serowo-migdałowa

Kochani, mam dla Was kolejną propozycję w ramach świątecznych wypieków. Tym razem kolej na tartę- delikatną, szybką w przygotowaniu i efektownie wyglądającą. Z początku planowałam trzymać się przepisu w związku ze składnikami nadzienia, ale zabrakło mi odpowiedniego serka, więc musiałam 'improwizować'. Jest szansa, że tartę powtórzę w najbliższym czasie, ponieważ rozeszła się w jeden dzień, a to dobry znak :)

Składniki:
/
inspiracja "Moje wypieki i desery"/
ciasto:
  • 180g mąki pszennej (w przepisie 150g)
  • 100g masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50g zmielonych migdałów
  • szczypta soli 
nadzienie:
  • 150g serka typu Bieluch 
  •  150g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zmielonych migdałów 
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru  
wierzch:
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Najpierw zajmujemy się ciastem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Następnie owijamy je w folię i wkładamy do lodówki.
  2. Teraz nadzienie. Serki mieszamy ze sobą, dodajemy roztrzepane jajko, migdały
    i cukier- musimy otrzymać jednolitą masę. 
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę. Pamiętajcie, aby boki były wysokie, ponieważ inaczej nie zmieścicie całej masy!! Na koniec wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 
  4. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut- do momentu zarumienienia się boków i migdałów. 
  5. Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

    Smacznego :)





15 komentarzy:

  1. świetna tarta! wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) do tego jak widzę moje ulubione serki w niej zawarłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat serki były w lodówce, więc musiałam je jakoś wykorzystać :) Zachęcam do próbowania :)

      Usuń
  2. Mniam, pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka urocza, uwielbiam te przyprażone patki migdałów! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Imponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
    Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!



    Feel free to visit my page; top strony

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj! Smaczne ciacho. :) Pewnie jeszcze kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...