31 października 2013

Muffiny marchewkowo-dyniowe

Przepis troszkę podchodzący pod halloween, więc korzystajcie :) Parę razy jadłam podobny wypiek, ale w formie ciasto przygotowanego przez moją przyjaciółkę. Nie znam drugiej osoby, która potrafiłaby sprawić, że ciasto marchewkowe tak mi posmakuje, będzie takie puszyste i że będę mogła je jeść i jeść! Szkoda, że tak rzadko pojawia się do tego okazja :< Dzisiaj moja próba odtworzenia tego smaku, ale w formie małych babeczek. Również są bardzo wciągające, puszyste i wilgotne! Jeśli macie ochotę możecie je oblać sporą porcją czekolady i gwarantuję, że też Wam posmakują :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1  łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 2 starte marchewki
  • 3/4 szklanki  purée
Przygotowanie:
  1. W misce ubijamy olej z brązowym cukrem, cukrem waniliowym, dynią i jajkami.  Stopniowo wsypujemy mąkę, sodkę, sól, siemię, cynamon, a na końcu dodajemy marchewkę. Całość miksujemy. 
  2. Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, nakładamy łyżeczkę puree z dyni i dopełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. 
  3. Podajemy obsypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.

Smacznego :) 




10 komentarzy:

  1. 2 szklanki startej marchwi
    2 starte marchewki
    To ile tej matchewki?:D

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też były muffiny dyniowe ale z bananem , jednak dodatek marchewki również mnie kusi :) nie ma to jak takie pyszne słodkie wypieki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan to też fajny pomysł, muszę spróbować :)

      Usuń
  3. marchewka i dynia, to musi być smaczny duet! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tej dyni .... bo w składnikach nie jest wymieniona ?? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już naprawiłam błąd : ) 3/4 szklanki :)

      Usuń
  5. Już czuje ten fantastyczny smak ;) idealne połączenie dyni i marchewki - bardzo lubię ciasta z ich dodatkiem - są przepyszne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, smakują zupełnie inaczej :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...